Lydde Gård

Lydde Gård är en förläggargård med hotellstandard mitt i Tygriket. Här stiger du in i ett familjärt och hemtrevligt boende som har fått flera priser för byggnadsvård och miljöarbete.

Under den omfattande restaureringen av förläggargården har gammal teknik och återbruk varit viktiga komponenter. Till exempel brandskyddades innerväggarna på gammalt sätt med lera från trädgården. Ett golv som behövde bytas ut fick bli möbler och när en enkelstuga från 1700-talet i grannbyn skulle rivas kompletterades gården med ytterligare en kulturbyggnad. När rummen behöver uppfräschning sker det genom återbruk, och textilier köps såklart från lokala företag i Tygriket.

Med naturen som drivkraft

All nyinstallation har skett med respekt för gårdens historia och med hållbarhet i fokus.

På Lydde Gård värmer solfångare duschvattnet. Solceller ger hela verksamhetens årliga förbrukning av elektricitet. Fjärrvärme från ett miljöcertifierat värmekraftverk värmer husen. En återvinningsanläggning för regnvatten har installerats för att förse både toaletter och tvättmaskiner med vatten.

Ekologiskt på Lydde Gård

På Lydde Gård används linoljefärg inomhus och utomhus. Här sover man i lokalproducerade sängar utan lacker eller andra främmande material. Kuddar och täcken är av ekologisk ull.
Till frukost serveras eget hembakt bröd, honung från egna bikupor och allt övrigt med krav- och rättvisemärkt som huvudregel. Förbrukningsvaror som tvättmedel och rengöringsmedel väljs också noggrant ut bland hållbara alternativ.

När du besöker Lydde Gård bidrar du till en hållbar verksamhet och utveckling.

Nästa Föregående

Utforska fler aktörer