De vinner Årets Hållbarhetskliv 2021

Idag delade Turistrådet Västsverige ut Årets Hållbarhetskliv för första gången. Priset gick till Gunnebo Slott och Trädgårdar och Lassalyckans fritidsanläggning/Ulricehamns kommun. Utmärkelsen går till en besöksnäringsverksamhet och ett kommunalt initiativ som belönas för sina insatser inom hållbar besöksnäring. Vinnarna hyllades i samband med årets Turistrådsdag, som arrangerades på biografen Bergakungen i Göteborg under torsdagen.

— Det känns väldigt kul att inför en stor del av Västsveriges besöksnäring dela ut den allra första ”Årets Hållbarhetskliv”-utmärkelsen till Gunnebo Slott och Trädgårdar och till Lassalyckan/Ulricehamns kommun – två otroligt fina representanter för hållbar västsvensk besöksnäring. Stort grattis till dessa två värdiga vinnare, säger Fredrik Lindén, vd Turistrådet Västsverige.

— Vi tar emot Årets Hållbarhetskliv med stolthet och glädje, och som ett bevis på hur hårt arbete ger resultat. Stort tack till Turistrådet för stöttning och inspiration. Hållbarhetsklivet är ett bra styrmedel att översätta till våra egna hållbarhetsstrategier. Jag vill också tacka alla våra besökare, fantastiska kollegor samt Mölndals kommun för nomineringen. Tillsammans har visat att man kan nyttja kraften i en förändring till att göra något annorlunda i framtiden, säger Anki Sande, vd Gunnebo Slott och Trädgårdar.

  —  Att vinna Årets Hållbarhetskliv är otroligt inspirerande för vårt fortsatta utvecklingsarbete kring Lassalyckan. Vi har haft en explosionsartad utveckling av området de senaste 10 åren, med arrangerandet av världscuptävlingar i längdskidåkning som topp. Samarbetet mellan företagarna, föreningarna och kommunen har varit en framgångsrik mix som vi nu ser resultatet av, säger Lars Runqvist, fritidschef Ulricehamns kommun.

Vinnarmotivering – Gunnebo Slott och Trädgårdar

”Här möts besökaren av en ljuvlig blandning av historia, trädgård och mat. En anrik verksamhet som tar ständiga steg framåt och samtidigt är ett föredöme i att bevara historien. Både långväga besökare och boende i området erbjuds upplevelser året om, oavsett om gästen är där för att ta del av den omfattande utbildningsverksamheten eller bara njuta av det som erbjuds. Ekologisk mat i säsong styrt av den egna trädgårdens skördar ger gästen fantastiska smakupplevelser. Det starka engagemanget för hållbarhet lyser rakt igenom hela verksamheten.”

Glada vinnare av Årets Hållbarhetskliv från Gunnebo Slott och Trädgårdar.
Från vänster: Anki Sande, Hanna Erlingson, Annelie Stahre, samt Marie Linde
och Fredrik Lindén från Turistrådet

Vinnarmotivering – Lassalyckan/Ulricehamns kommun

”Här möts besökaren av oöverträffade möjligheter att utöva olika fysiska aktiviteter året om. Kommunens långsiktiga och visionära satsning på området har skapat förutsättningar för såväl föreningar som entreprenörer att investera och bedriva verksamheter. Genom ständig dialog mellan kommunen, verksamheterna och allmänheten står utvecklingen aldrig still. Oavsett om besökaren är turist, vardagsmotionär eller elitidrottare levereras en upplevelse av högsta klass.

Hela vinnarsällskapet från Ulricehamn. Från vänster: Stefan Carlsson, Klas Persson, Helena Haglund och Lars Runqvist, samt Fredrik Lindén och Marie Linde från Turistrådet.