Borås Konstmuseum
Borås Konstmuseum är navet för konsten i Borås och ansvarar för konstgestaltning såväl inom museet, som i den offentliga miljön.
Social hållbarhet
Genom att ständigt förnya det offentliga rummet med såväl permanenta gestaltningar som tillfälliga konsthändelser, sprids konsten brett till invånare och besökare. Det demokratiska perspektivet blir påtagligt. Istället för att begränsa konsten till en skulpturpark får konsten ta plats i hela stadskärnan. En vistelse i Borås stadsrum innebär ofta ett möte med ett nytt konstverk och ett nytt konstnärskap. Konst kan aktivera platser och skapa utrymmen för paus och reflektion. Genom konsten kan olika delar av staden kopplas samman och bilda stråk som förbinder stadsdelar.
Det övergripande arbetet med offentlig konst i Borås utgår från de nationella målen i Politik för Gestaltad livsmiljö. Konsten ges en framträdande roll i Politik för Gestaltad livsmiljö, vars innehåll är styrande för staten och vägledande för regioner och kommuner. Den offentliga konsten kan skapa nya sammanhang och förändra upplevelsen av en plats i grunden. Konst har stor betydelse för att skapa gemensamma rum med långsiktiga kvaliteter och är därför en bärande del i politikområdet Gestaltad livsmiljö.
Konst ska bidra till ett hållbart, jämlikt och mindre segregerat samhälle med omsorgsfullt gestaltade livsmiljöer. Alla ska ha goda förutsättningar att påverka utvecklingen av den gemensamma miljön. För vissa permanenta konstgestaltningar arbetar konstmuseet med medskapande projekt i skolor där elever får en viktig roll i utformandet av konstgestaltningarna.
Alla ska ha rätt att ta del av konst även om man inte aktivt söker sig till sammanhang där konst visas. Att möta olika former av konstnärliga uttryck vidgar horisonten för vad konst är. Genom konsten kan vi lära oss att utforska, vidga och utmana invant seende och normer.
Konsten kan främja barn och ungas språkutveckling. Genom att se, uppleva och prata om konst lär sig barn och unga att uttrycka sig och sätta ord på sin upplevelse.
Borås Konstmuseum har fri entré och i stort sett alla aktiviteter museet ordnar är kostnadsfria för att alla ska ha möjlighet att besöka museet.
Borås Konstmuseum är med i Tillgänglighetsdatabasen som är den enda databas i Sverige som erbjuder information till invånare och besökare om tillgänglighet i vardagen.
Hållbarhet i den dagliga verksamheten
Borås Konstmuseums miljöpåverkan utgörs av en mängd olika faktorer. Magasin för samlingar, utställningsverksamhet och publika ytor för besökare. Dessa områden kräver energi, belysning och annan teknik. Det går även åt energi till byggmaterial, trycksaker och kemikalier – som i sin tur kräver transporter. Här arbetas nu på flera plan för att förbättra arbetet med den miljömässiga hållbarheten i verksamheten.
Energianvändning
Borås Konstmuseum har under de senaste åren tagit steg för att utveckla den miljömässiga hållbarheten i verksamheten. Flera viktiga investeringar med hållbarhetssyfte har gjorts och verksamheten arbetar aktivt med att minska energianvändningen, bland annat har ett byte till LED-belysning genomförts i utställningsrummen samt i alla kontorsytor och det finns ett pågående arbete att byta i resten av museets lokaler.
Källsortering/Kemikalier
Museets avfall kommer främst från byggmaterial från utställningar, emballage som används till att packa konst och det tryckta materialet inom marknadsföring. På Borås Konstmuseum finns det ett cirkulärt förhållningsätt till material, som är rotat i personalen. I produktion av museets utställningar återanvänds byggmaterial och avfallet tas vara på. Personalen tänker cirkulärt och återanvänder eller skänker material och möbler till den lokala secondhandmarknaden.
Just nu pågår ett arbete med att minska, samt att förbättra förutsättningarna för hur avfallet tas hand om på museet. I vissa tillfällen uppstår miljöfarligt avfall och när det inträffar är verksamheten noga med att ta se till att det hamnar rätt. Museet förbättrar sin källsortering och minskar avtrycket inom marknadsföring där det tryckta materialet fasas ut och ersatt till en del digitalt som t ex digitala vernissagekort. Vid nya utställningar tas emballaget som konsten levereras i om hand och återanvänds igen när utställningen är över och konsten ska packas ner.
Hållbarhet är rotat i personalen som går kommunens miljöutbildning, och museet har även personal som vidareutbildat sig inom hållbarhetsutveckling och bidrar med sin kunskap till förbättring.
Resor & transport
Många möten har ersatts med digitala möten och verksamheten kompenserar för nödvändiga flygresor. Utöver dessa resor finns det en påverkan på miljön när det kommer till transporter av konst och material, här kan verksamheten arbeta mer med att se över att transportbolagen använder sig av fossilfritt bränsle för att minska sina utsläpp.