Restaurang Åsundsholm
Restaurang Åsundsholm som ligger på Åsundsholms Herrgård är en restaurang med stort fokus på hållbarhet & miljöpåverkan.
Carl & Jacob är kockar från grunden och har jobbat många år inom restaurangbranschen där största lärdomen och intresset har varit att använda hela råvaran, odla själva & arbeta med små, passionerad och lokala producenter. Vilket är konceptet på Restaurang Åsundsholm och systerrestaurangen Dalstugan och när vi åker vi runt bland företag och privatpersoner som vill ha en kock i hemmet eller liknande.
Vårt tänk är att våra restauranger ska bedrivas med så stor utsträckning som möjligt med råvaror från gårdarna runt omkring. För oss är det viktigt att ha vetskap & kunskap om hur produktionen i fråga går till och att onödiga transporter av råvaror inte föregår.
Vi jobbar med att använda av oss hela råvaror, med det menar vi alltså att om du skalar, ansar och putsar en råvara så kan du använda dessa till att bygga en annan rätt eller att förhöja en sås, fond eller liknande.
Våra menyer på Åsundsholm uppdateras veckovis då vi får information veckan innan vad producenten har mest av och vad som ligger i säsong. Vi köper då större partier av t.ex ett protein gården har mycket av, bygger menyn på det och kör den tills det tar slut. På så vis blir gårdarna av med ett större parti, vi får bra och lokala råvaror samt båda parter får mindre svinn.
Transporterna sker enbart när vi lägger en beställning för närmaste dagen och råvarorna tas hand om direkt med känsla för vart, när och hur råvara i fråga står sig bäst.
Bondens skafferi är ett företag som underlättar för oss att samla ihop råvaror från flera bönder i närheten, även rekoringen samt grönsaksodlare i närheten.
Sopor och dylikt separeras och tas hand om genom LBC som vi alla vet jobbar intensivt med minskad miljöpåverkan.
Vårt framtidstänk är att börja odla mer själva, jobba i större utsträckning med enbart vilt & insjöfisk och dessutom hämta en del råvaror själva med fossilfriafordon.
Några punkter som förtydligar våra åtaganden för hållbarhet:
- Tänker på våran energiåtgång i kök & restaurang
- Källsortering och återvinner
- Använder enbart miljömärkta rengöringsprodukter
- Använder ekologiska och lokala produkter
- Jobbar svinnsmart och för minskat matavfall