Glasscafé Gula Paviljongen

En av Hjo´s glasscaféer som lockar både turister och invånare

Gula Paviljongen är ett ekologiskt glasscafé som ligger mitt i Hjos innerstad, nära hamnområdet och sjön Vättern. Placeringen intill Hjoån gör att caféet ligger precis i anslutning till naturreservatet Hjoåns dalgång. Här serveras den egentillverkade glassen Wetternglass (produceras i grannkommunen Tibro) och man gör därtill sina egna våffelstrutar på plats i ”strutboden”. Den stora trädgårdsserveringen lockar så väl turister som Hjobor.

Lokal arbetskraft och för många ett förstagångsjobb

Gula Paviljongen anställer lokal arbetskraft, ofta ungdomar, som här får sitt allra första jobb på arbetsmarknaden. På så vis bidrar företaget positivt till platsen och ger unga en möjlighet att bo och verka i Hjo.

Lokalt och egentillverkat

Glassen som säljs och serveras är egentillverkad lokalt (i Tibro) på det egna företaget Wetternglass. Denna glass görs främst på ekologiska ingredienser och utan tillsatser. Därtill köper man i så stor utsträckning som möjligt in lokala produkter vad gäller övrigt utbud i caféet; exempelvis mjölk från Sörgården utanför Värsås, kakor från Hannahs Bakverk i Tibro och kaffe från Husqvarna Gårdsrosteri. Man väljer att köpa in drycker utan tillsatser, med endast naturliga smakämnen.

Caféet tillverkar också sina egna våffelstrutar, gjorda på ekologiska ingredienser.

Lokala samarbeten

Vid behov av hantverkshjälp prioriteras lokal arbetskraft i form av snickerifirmor och hantverkare från Hjo. Därtill inhandlas byggnadsmaterial på den lokala byggnadsmaterialbutiken. Vid behov av trädgårdsskötsel sker samarbete med den lokala fastighetsvärden J Wennergren Byggnadsaktiebolag.
Under musikkvällar i trädgården anlitas lokala förmågor; ofta unga musikstudenter från lokala eller regionala musikskolor.
Samarbete sker även med den lokala turistorganisationen Visit Hjo, där Gula Paviljongen har hand om en av Visit Hjos ”Turist-byråer”. Här finns enklare turistiskt broschyrmaterial tillhands för besökare och byrån fylls på av Visit Hjo.

Marknadsför platsen och bidrar till en levande plats även lågsäsong

Gula Paviljongen är med och marknadsför platsen Hjo och bidrar till att gäster stannar längre; utökar säsongen genom att ha öppet när och där det inte är fullt. Under våren (maj) och under hösten i september har paviljongen öppet under helger. Därtill öppnas paviljongen upp vid större event så som julmarknaden i november.

Breddar utbudet eftermiddagar och tidig kväll

Genom att anordna musik i trädgården som pågår under eftermiddagen och tidig kväll (fram till kl. 20) förlänger Gula Paviljongen dagaktiviteten i staden, och bidrar till att det ”lugna glappet” mellan dagaktiviteterna (fram tills butikerna stänger kl. 18) och middagsaktiviteterna (när restaurangerna öppnar för kvällservering runt 18 och framåt) slätas ut.

Värnar om miljön

Elen kommer från det lokala elbolaget Hjo Energi. Vidare används bara nedbrytningsbart och brännbart material i caféet; skedar, bägare och kaffekoppar är tillverkade av nedbrytningsbart material som blir brännbara sopor. Dessa sopor hämtas i sin tur av MÖS (Miljö Östra Skaraborg).

Nästa Föregående

Utforska fler aktörer