Vänga Kvarncafé & Bageri
För oss på Vänga Kvarncafé & Bageri är hållbarhet något som integreras i hela vår verksamhet och vår filosofi är enkel: Vi vill att våra gäster ska få en härlig smakupplevelse i en vacker miljö, där vi bedriver en verksamhet med så bra förutsättningar som möjligt för att minimera vårt klimatavtryck.
Vi jobbar miljömedvetet, rationellt och ekonomiskt hållbart så långt det går med alla val vi gör, oavsett om det gäller råvaror, emballage, utrustning eller svinn. Allt mjöl vi använder är KRAV-märkt och mals i kvarnen i samma byggnad, vilket innebär en transportsträcka på 25 meter.
Vi bakar själva allt bröd, fika och mat som serveras och gör allting från grunden. Vi använder nästan bara svenska råvaror, med undantag för till exempel vissa kryddor eller nötter som inte odlas i Sverige. Vi väljer så mycket ekologiskt som möjligt.
Vi försöker arbeta i säsong och ju mer närproducerade råvaror vi kan använda, desto nöjdare är vi. Det gäller allt från grönsaker, kött och mejeri till frukt och bär. Vi gynnar också andra lokala matproducenter med försäljning och servering av deras produkter (drycker, glass, frön, oljor, kaffe med mera).
Varje sommar skapas ett antal arbetstillfällen och många av traktens ungdomar har sitt första jobb hos oss. Vi har också valt att utöka våra öppettider och ha öppet mer även under lågsäsong för att skapa jobbtillfällen året runt få en högre nyttjandegrad. Vi lockar då besökare till området året om, som utöver ett besök hos oss får möjlighet att upptäcka den vackra natur och de promenadstråk som finns i närheten av kvarnen, bland annat på naturreservatet Vänga Mosse.
Majoriteten av inredningen och interiören i caféet är second hand/begagnat. Dessutom städar vi där det är möjligt med ättikslösning och såpa. Vi producerar stor del av vår egen el med hjälp av vattenkraft i kvarnen. Dessutom har Vänga Hembygdsförening, vår fastighetsägare, monterat solceller på taket till kvarnen. Vi använder LED-lampor. Vi använder oss i stort sett bara av digital marknadsföring. Vårt avfall sorterar vi efter de regler som gäller i vår kommun och efter transport till kommunens sopanläggning blir allt matavfall omvandlat till biogas.