Orust kommun

Bicycle Repairman eller mobila cykelverkstaden startade sommaren 2020 som en del av projekt Tur & Retur. Det är också ett bra sätt att, framför allt i mindre tätorter och landsbygder, få fler att välja cykeln istället för bilen för korta sträckor.

Genom projektet Tur & Retur fick Bicycle Repairman möjlighet att utveckla denna verksamhet i Fyrbodal och visa de positiva effekter det bidrar till. En mobil cykelverkstad gynnar både lokalbefolkningen, delårsboende och turister. Ur ett turistiskt perspektiv är en mobil cykelverkstad en bra service till cykelturister, men också till anläggningar som tar emot cykelturister. En mobil cykelverkstad kan också vara en del i ett större utbud av bagagetransporter, cykeluthyrning och dylikt, vilket fungerar som ett smörjmedel för cykelturismen.

Den mobila cykelverkstaden Bicycle Repairman består av en skåpbil med släpkärra innehållandes en komplett verkstad. Med den tog man sig sedan runt i ett område under sommaren 2020 för att utföra enklare cykelservice. Formen går att både skala upp och ner – allt från att bära en verktygsväska till fots, använda en lådcykel med verkstaden i lådan, till en större investering med containrar på olika platser som man åker runt till.

Inom ramen för Bicycle Repairman erbjöds enklare service som omfattade ungefär 45 minuter till en kostnad av 500 kr per cykel. Mer komplicerade reparationer löstes genom att de tog med cykeln till den fasta verkstaden, men då helst föregående av tidsbokning. Bicycle Repairman har försökt att vara mycket lösningsfokuserade, men påpekar vikten av att tydligt informera kunden om vad den köper och vilken service som ingår.

Nästa Föregående

Utforska fler aktörer