Hotell Aqva Restaurang & Bar

Hotell Aqva Restaurang & Bar är ett Kranmärkt Biosfärhotell med fokus på hållbarhet. FN-organet UNESCO gav området Vänerskärgården utmärkelsen 2010. Utanför Sveriges gränser finns fler Biosfärhotell. I Sverige är vi ensamma vad vi vet.

Vi arbetar med hållbarhet inom de tre aspekterna enligt Agenda 2030: Miljö, ekonomi och social hållbarhet. Hotellet har Kranmärkning via Svenskt vatten och erbjuder Väner-vatten direkt från kranen. Detta kommunicerar vi i vår marknadsföring genom berättelser om Vänerns natur- och kulturvärden. Vi väver in både natur och kultur genom att berätta om var maten kommer ifrån, och hur våra producenter levererar till oss och hur de lever och verkar.

Hela hotellfamiljen plockar bär, svamp och fiskar – och vi använder det vi plockar, hittar och fångar i matlagningen. I restaurangen fokuserar vi också på att minska matsvinn. Överblivna frukostgrönsaker blir till salsa och överblivet bacon kan hamna i en matpaj, bara för att nämna några exempel. Vi undviker så klart plastbestick och plastpåsar, återvinner pantflaskor och burkar och avfallssorterar.

Vi serverar också våra egna potatischips, som tillverkas med råvaror från en lokal skärgårdsbondes produktion. Chipsen serverar vi gärna med Vänerlöjrom som Biosfärområdet Vänerskärgården har tagit fram en kvalitetsmärkning kring.

Inom energi så släcker vi lampor där det inte behöver lysa, och försöker göra medvetna val kring vattenåtgång, elkonsumtion och förbrukningsmaterial. Vi försöker få gäster som stannar länge att spara på miljön och samtidigt minska kostnader.

Vår städpersonal använder ekologiska hygienprodukter från det lokala företaget Rapsodin.

Hotellet saknar hiss, så vi bär gärna gästernas bagage till rummet – ett utmärkt sätt att kombinera service med möjlighet till rörelse under arbetspasset. VI försöker alltid att ta till vara våra medarbetares kompetenser så effektivt som möjligt – rätt person ska vara på rätt plats. Ledarskapet har kollektivavtal och månar också om våra medarbetares privatliv.

När det gäller lokal samverkan så har vi väl fungerande samarbeten med andra hotell, företag , föreningar och arbetsförmedlingen. Vi handlar lokalt så mycket det bara går, och har dessutom gått ur hotellkedjan Sweden Hotels för att istället gynna den lokala tillväxten. Vi har också ett samarbete med Röda Korset och deras rehabilitering för tortyrskadade.

Nästa Föregående

Utforska fler aktörer