Öckerö kommun

Verksamhet i hållbara lokaler

Besöks – och näringslivsenheten hos Öckerö kommun  har gjort ett aktivt val att placera kontoret i det nybyggda Kompetenshuset på Öckerö. Huset är byggt utifrån ett hållbarhetsperspektiv både utifrån konstruktion, drift och underhåll. Exempelvis finns system för reducerad elkonsumtion och värmeförbrukning och sedumtak har anlagts utifrån ett hållbarhetsperspektiv. Företagen är utvalda för Öckerö kommuns särintressen och lokala, regionala och nationella intressen i den maritima och marina sektorn.

Hållbarhetsklivet-företag lyfts på webbplats

På webbplatsen visitockero.se stimulerar och lyfter Öckerö kommun de företag som är med i Hållbarhetsklivet på en egen ”puff”. Vi har har även med deltagandet i Hållbarhetsklivet som ett verktyg att kunna lyfta företaget högre i listningar.

Handla hemma

På webbplatsen www.visitockero.se  ligger en Öppet just nu-guide för att man inte ska behöva resa utanför kommunen med bil utan handla på hemmaplan istället i syfte att reducera resor.
Denna information samlas på en och samma plats och får även fler att upptäcka besöksmålet Göteborgs skärgård. Öppet i vintertid sprids i alla kanaler och når ut både till besökare, invånare och företag.

Utbyggda kommunikationer mellan Göteborg och skärgården

Öckerö har under de senaste åren satsat på utbyggnad av cykelbanor från Hönö färjeläge över till de fyra sammanbyggda öarna däromkring. Just nu arbetar vi med att se över möjligheter med att få igång Styr & Ställ-verksamhet. VI samverkar med Västtrafik, och kommunen har fått utökad trafik på de lokala busslinjerna. Dessutom har vi tagit fram minikartor för cykel och vandring som kommer att finnas på ockero.se 2022.

Göteborgs skärgårdsled

Öckerö kommun medverkar i projektet Göteborgs skärgårdsled, som blir en del av Kuststigen våren 2022. Göteborgs skärgårdsled är ett hållbart initiativ som syftar till att tillgängliggöra våra stigar och berg längs havet. Projektet ska genom att fysiskt markera stigarna göra naturen mer tillgänglig för både invånare och besökare att följa skärgårdsleden på ett tryggt sätt för att få frisk luft och livskvalitet. Skärgårdsleden ska leda till att få fler besökare på säsongerna vinter, vår och höst då företagen behöver fler kunder. Skärgårdsleden kommer också att bidra till att det skapas fler jobb i besöksnäringen och att fler företag kan behålla personalen året om. Det grundläggande syftet är att genom vardagsmotion öka välbefinnande och ökad hälsa för såväl medborgarna och besökare.

Projektet Hitta ut

Projektet Hitta Ut Göteborgs skärgård är ett bra exempel på en hållbar satsning för att främja besöksnäringen och en aktivitet för alla.

Hittaut.nu har hittills lockat över 3 000 deltagare att ta sig ut och leta checkpoints. Man kan ta med sig kartan eller ladda ner appen till promenaden, cykelturen eller löprundan och genom denna upptäcka nya platser.

Öckerö kommuns ansvar är att säkerställa en långsiktig hållbar Hitta Ut-aktivitet genom tillsyn, uppdateringar och projektering ihop med Majornas orienteringsförbund. Vi ska bygga upp och underhålla en hållbar organisation i kommunen kring Projektet Hitta Ut – här är företagen en viktig del i paketering och sponsring av priser.

I Hitta Ut-projektet investerar Öckerö kommun skola och besöksnäring i en ny aktivitet som vänder sig till en ny målgrupp för kommunen (”Hitta ut-turisten”) som vi hoppas ska hitta hit under tider på året när och där det inte är fullt. Öckerö kommun lägger stort fokus 2021-22 på att främja fysisk aktivitet och hälsosamma matvanor, då en ökad fysisk aktivitet bland befolkningen bör få effekt på flera av de prioriterade folkhälsoområdena. Att främja fysisk aktivitet går dels ut på att ta fram en lokalaktivitetskatalog som bland vårdcentral, skola eller invånare kan använda för att lokala aktiviteter som finns i kommunen. Dessa aktiviteter kommer också främja besöksnäringen i form av vandringsled skärgårdsleden och utomhusgym.

Lokal aktivitetskatalog

Öckerö kommun lägger stort fokus på att främja fysisk aktivitet och hälsosamma matvanor då en ökad fysisk aktivitet bland befolkningen bör få effekt på flera av de prioriterade folkhälsoområdena.

Att främja fysisk aktivitet går dels ut på att ta fram en lokal aktivitetskatalog som bland annat vårdcentral, skola eller invånare kan använda för att främja lokala aktiviteter som finns i kommunen. Dessa aktiviteter kommer också främja besöksnäringen i form av vandringsleder och utomhusgym.

Nästa Föregående

Utforska fler aktörer