Nösundsgården

Nösundsgården är beläget ute vid havet på sydvästra Orust i den lilla orten Nösund, som för över 100 år sedan var huvudort på ön kommersiellt men sen även som kulturellt centrum i Sverige med många kända kulturpersonligheter. Här råder ett osedvanligt lugn med påtaglig tystnad havsluft och natur in på knutarna med fina vandringsleder samt välordnade badplatser. Här kan gästerna komma och få en rofylld vistelse långt från stadens stoj och brus.

Vi har boendet öppet året runt och ordnar event som pubaftnar, quiz, kulturaftnar med föredrag om Nösunds historia vilket skapar en naturlig mötesplats för de boende och i samklang med gäster utifrån. Vi värnar om det gamla och är noga med att återanvända allt som går och renovera varsamt med hänsyn till den kulturhistoriska miljön. I det gamla 1860-talshuset som vi renoverat i gammal stil och med möbler från förr sitter historien i väggarna.

Vi är ett familjeägt företag och själva bofasta på orten sen 43 år tillbaka. Vi önskar att fler skall få uppleva Nösund såväl sommar som vinter. Därför har vi vår rumsuthyrning öppen året om och erbjuder lägre pris på hotellet under lågsäsong och söndagar för att sprida ut gästerna över året. Vi utvecklar också ständigt vårt erbjudande med olika event som vinprovningar, pubaftnar, quiz, musikarrangemang etc framför allt under lågsäsong för att attrahera gäster att övernatta även under denna period. På så sätt jobbar vi för att förlänga säsongen för att få en mer hållbar ekonomi och möjlighet att erbjuda jobb under en längre tid av året.

Vi använder oss av lokala personer som ofta har möjlighet att berätta om vår kulturhistoria, och erbjuder gästerna tips på fyra olika vandringsleder och tillhandahåller kartor till Pilgrimsleden som går förbi vår dörr. Utöver detta erbjuds också vandringspaket, kallbadspaket, golfpaket etc för att sprida flödet av gäster under hela året.

Våra frukostar, luncher och middagar, som köps in främst från lokala aktörer, består endast av rätter som beställs i förväg när vi vet exakt hur många gäster vi kommer att ha till våra aktiviteter. På så sätt minimerar vi vårt matsvinn.

På sommaren och vissa eventhelger under övriga delen av året erbjuder vi på vårt café i princip endast hembakta godsaker. Vi har musslor på menyn, från musselodlingen som vi ser från anläggningen, och serverar allt emellanåt äggost och försöker anpassa menyn efter råvaror som är i säsong. Vi låter gästen bestämma om städning om de stannar flera nätter i stället för att alltid städa varje dag. Om gästerna stannar flera dagar byter vi handdukar och lakan endast då gästen ber om detta.

Vi använder inte alltför stora tallrikar på bufféer för att minska matsvinn och anpassar bufféer, som till exempel frukost, till antalet gäster för att minska matsvinn.

Vår personal kommer främst från ön eller har sommarboende på orten. För många deras förstagångsjobb. Vi strävar efter att all belysning är LED-lampor. Vi stänger av elen i de flesta utrymmen som inte används. På vår hemsida har vi länk till kollektivtrafiken för att uppmuntra till att åka miljövänligt

Nästa Föregående

Utforska fler aktörer