Nääs Fabriker Hotell & Restaurang

Nääs Fabriker Hotell & Restaurang är Green Key-märkt och ligger vackert beläget precis intill sjön Sävelången i ett bomullsspinneri från 1800-talet.

Som arbetsgivare värdesätter vi medarbetarnas förmåga att bidra till att Nääs Fabriker blir till den levande plats som vi vill skapa. Nääs Akademi är ett av våra initiativ för att få medarbetarna att vilja stanna och utvecklas med oss.

Anläggningen värms upp av bergvärme och elen som levereras till oss kommer från förnybar energi. Vi byter kontinuerligt ut våra ljuskällor på området till LED. Gäster och besökare med elbil erbjuds nyttja våra laddningsstationer. Samtliga av våra toaletter på anläggningen är snålspolande för att reducera vattenförbrukningen.

Vår avfallshantering sker via egen återvinningscentral där vi sorterar brännbart, papper, wellpapp, plast, metall, glas, elektronik och kompostavfall. För att minimera antalet transporter har vi dessutom investerat i en avfallskomprimator. Städ sker i första hand med tvättbara microfiberdukar och renat vatten. Vi har ett eget tvätteri där vi tvättar badrockar och restaurangkläder. I övrigt använder vi ett tvätteri som är miljöcertifierat. Vi har reducerat användningen av plast i förbrukningsmaterial och engångsartiklar för bland annat take away och engångsmuggar.

Under sommaren är restaurangen till stor del självförsörjande på örter från vår egna odling och vårt växthus. Mycket av råvarorna vi köper in är närodlade och köttet köper vi från vår granne i Gråbo, Lammet och Bonden samt från Skövde slakteri. Vi planerar noggrant dagsåtgång för att minimera matsvinn. Kaffet vi serverar är Fair Trade och vårt the är Demetermärkt.

Bröd & Malt är vårt eget bageri och bryggeri. Där använder vi överblivet bröd från bageriet när vi brygger vårt öl. Och malt som blir över från bryggningen när vi bakar bröd. En cirkulär tanke som höjer smakerna. Bageriet bakar på enbart ekologiska kulturspannmål. På området har vi även satt egna humlestörar för att tillgodose bryggeriet med färsk och närodlad humle.

Vid sjökanten har vi våra egna bikupor där vi skördar och säljer honung till våra besökare. Rädda Bina är ett projekt som Naturskyddsföreningen driver och som vi stöttar. Vi uppmuntrar våra gäster att be oss hoppa över städning av rummet om de bor här flera nätter. Då skänker vi också 50 kronor till projektet.

Nästa Föregående

Utforska fler aktörer