Lysekils ostron & musslor

Lysekils ostron & musslor erbjuder ostron-och musselsafari större delen av året. Vi har en bra beläggning även delar av året då Lysekil vanligtvis inte har några större besöksantal. Vi har även ett bra samarbete med bland annat hotellen i kommunen, där våra aktiviteter finns bokningsbara även i deras kanaler.

Båten som vi använder är en gaffelriggad träyacht med ny motor. Den är målad på gammalt och beprövat vis med trätjära och linoljefärg som har liten miljöpåverkan.

Säkerheten till sjöss är mycket viktig, så innan varje tur går vi igenom allt som ska finnas ombord. Godkända flytvästar och överlevnadsoveraller finns till utlåning.

Vi vill förmedla kunskap om musslor och ostron. Gästerna får se musselodlingar och får lära sig hur odling av musslor går till. Vi visar också platser där ostron lever och hur ostronfisket går till. Vi skördar varsamt utan att göra för stora uttag.

Ostron och musslor är hållbara och klimatsmarta råvaror. Musslan är exempelvis en effektiv filtrerare och är speciellt effektiv mot övergödning då den livnär sig på de växtplankton som gynnas av övergödning.

På en ö, Käringeholmen, äter vi under safarin en gemensamt lunch som består av egna ostron som serveras med en rödvinsvinegrätt, tabasco och umamifond på sjöpung (Marin Tast). Därefter bjuds det på musslor och egenodlade morötter och olika löksorter.

Sedan slutet av 80-talet har vi även på vår gård fött upp utrotningshotade gamla svenska lantraser så gästerna har även möjlighet att se våra gutefår ute på ön. Detta är mycket uppskattat.

Vi vill förmedla berättelser från förr, hur människor har levt ut med kusten och på öarna. Vi vill även skapa en mötesplats för svenska och utländska turister att dela berättelser från deras liv och erfarenheter.

Nästa Föregående

Utforska fler aktörer