Knistad Herrgård
Restaurangen och hållbara råvaror
I vår restaurang strävar vi efter att varva rätterna på menyn efter säsong. Goda Grannar är ett koncept där vi satsar på närproducerat i den mån det går och involverar lokala leverantörer av våra råvaror. På detta sätt vill vi framhäva vår strävan i att gästen ska kunna följa maten från jord till bord och vi erbjuder både mer hållbart producerat kött samt vegetariskt alternativ och lagar maten med noga beräkning av hur mycket som förväntas gå åt. Jägarexamenskurser som hålls hos oss är också ett gott exempel på att minska glappet mellan natur och människa då vi visar hur man tar tillvara på hela djuret samt uppmuntrar till en livsstil där man vet var maten man äter kommer ifrån. Vi försöker aktivt minska matsvinnet genom att vara kreativa med råvarorna och använda allt som vi köper in i olika konstellationer. Den maten som ändå blir över skickas till biogasanläggningen utanför Skövde. Engångsartiklar undviks i största möjliga mån men när det ändå behövs så använder vi alltid förnybart material.
Fastigheten och historiebevarande åtgärder
Knistads huvudbyggnad och flyglar har historia ända från 1300- talet och är därför Q märkta fastigheter. Vi prioriterar att renovera och restaurera fastigheterna efter behov för att kunna behålla dem i det fina skick som de är i. Hotellrummen genomgår just nu en renovering med nya badrum för att kännas uppdaterade och fräscha. Vi tror att detta inte bara skapar en bättre upplevelse för gästen utan även är en nödvändig åtgärd för bevarandet av byggnaderna som utgör herrgårdsmiljön. Interiören består till en majoritet av återanvända möbler från lokala loppisar och antikvitetshandlare. Vi försöker även återanvända och återbruka sådant som finns på gården.
Med vårt husbyggarprojekt “Äppelbyn” har vi byggt en by med 20 hus till försäljning. Vår förhoppning är att projektet kan bidra till landsbygdsutvecklingen genom att attrahera fler människor att vilja flytta ut. Byn är utformad för att skapa en känsla av samhörighet och samverkan- vilket också är de starka byggstenarna i Knistads verksamhet.
Social hållbarhet (arbetsmiljö)
Vi anser oss vara en hållbar arbetsplats då service och gott bemötande är vårt signum och härstammar ifrån att vi sätter störst värde på våra medarbetare. Skapa förutsättningar för en rolig och hälsosam arbetsplats med god gemenskap och samsyn kring våra värderingar gör att vi blir ett sammansvetsat team som har roligt ihop. Vi tror att detta gör att våra anställda ska stanna kvar och även gör ett bättre jobb med mer motivation och lust. Våra anställda omfattas av kollektivavtal och friskvårdsbidrag. Vi gör aktiva val för att styra våra kunder mot att besöka oss året runt vilket leder till möjligheter för fler heltidsanställningar. De nästkommande åren kommer vi utöka vår verksamhet med anläggningen av ett spa och i samband med denna investeringen så räknar vi med att kunna skapa fler arbetstillfällen i och med ökat gästtryck. När en jämnare beläggning skapas så ges också möjlighet till tryggare anställningsformer.
Vi tar frekvent in praktikanter då vi har ett bra samarbete med gymnasieskolor i både Lidköping och Skövde. Vi vill vara en arbetsplats där både människor med utländsk bakgrund samt unga människor utan hög utbildning kan få en chans att växa. Vi sätter värde i den anställdes personlighet och passion för sitt arbete framförallt.
Miljöarbete
Som en landsbygdsdestination känner vi ett stort ansvar i att göra vad vi kan för att avge minsta möjliga avtryck på miljön i stort samt i den direkta miljön omkring oss. Vi är Svanen- certifierade och lever därmed upp till Svanens hårt ställda krav på hotell och restaurangverksamheten- något vi är stolta över. Vi gör vårt yttersta för att inte låta våra många lokaler stå tomma. Här finns det även möjligheter och intresse för oss att ta in andra verksamheter inom Knistads regi för att skapa mervärde för våra besökare.
Alla aktiviteter vi skapar för våra gäster finns inom gångavstånd på området inklusive golfbanan. På sikt vill vi jobba mot att hålla efter golfbanan på ett mer miljövänligt vis där vi använder både miljövänliga maskiner och bevattningssystem samt använder gräsklippet till våra odlingar. Vi har anlagt en egen köksträdgård med ambitionen att utöka den ytterligare med ett växthus för egna odlingar. Att odla en del av våra egna råvaror minskar transporter och gör att våra gäster inspireras till att välja en mer hållbar matupplevelse. Vi sorterar självklart allt vårt avfall.
Vi erbjuder laddare för elbilar och jobbar aktivt med utmaningen att få kollektivtrafik till Knistadsområdet.
Våra gäster uppmanas att stanna fler nätter för att minska tvätt och städtillfällen samt enstaka biltransporter. Vi jobbar även aktivt för att utöka säsongen och med aktiv marknadsföring- styra gästen mot att boka under lågsäsong, vilket har mindre påverkan på miljö och natur.