Känn Trädgården

Jag driver en besöksträdgård med en liten butik och plantskola i min hemmiljö. Trädgården sköts med hållbara metoder, i allt från skötselmetoder, växtval och resursförbrukning. Exempel på det är robusta och pollinatörsfrämjande växtval, bikupa, insamling av regnvatten, kompostering och produktion av egen jord, använder inga gifter och värnar djurlivet i trädgården.

I min butik väljer jag svenska varumärken med inhemsk produktion i möjligaste mån, kompletterar med vintage och antikt. Jag prioriterar trädgårdsföremål i återvunna och långlivade material. Allt jag säljer passar ihop stilmässigt och håller över tid. Även prydnadsföremålen ska ha en funktion och jag inspirerar mina kunder att använda föremålen i olika säsonger, till exempel fågelbadet under sommaren kan bli en fruktskål på hösten, en adventsljusstake på vintern och en lökplanteringsskål på våren. Jag återbrukar påsar och uppmuntrar inte till överkonsumtion genom realisation. Jag köper hellre kvalitet som åldras vackert och känner glädje över ett föremål över tid.

I min plantskola finns ett litet urval av växter som jag förökar från mina egna odlingar. Produktionen blir på så sätt helt cirkulär. Det är växter som jag vet hur de fungerar och jag kan ge råd till mina kunder hur de ska lyckas. Jag återanvänder jord och plastkrukor, och om kunden inte behöver en kruka så får de ta med sig plantan i en papperspåse eller nedbrytbar plastpåse ifall det är vått.

I mina guidade visningar folkbildar jag inom trädgården som en resurs för biologisk mångfald och hållbara trädgårdsval. Jag inspirerar till att även tänka på sig själv som trädgårdsägare utifrån ett hållbarhetsperspektiv, både de sociala och de ekonomiska. Det ger förutsättning att trädgården ska kunna vara hälsofrämjande och ett livslångt glädjeämne.

Jag driver min verksamhet hemma i min egen trädgård, vilket ger minimalt med utsläpp, självklart källsorterar jag och komposterar även i mitt privatliv. Överlag ser jag trädgårdsturism som ett hållbart nöje och vill verka för att trädgårdsturism stärks som näring.


Nästa Föregående

Utforska fler aktörer