Håvferuds Brasseri

På Håfveruds Brasseri tvättar vi alla personalkläder i huset själva. Vi undviker därmed transport via tvättfirma för upphämtning och avlämning.

När det gäller städning har vi börjat att städa köksutrymmen med miljövänlig såpa istället för andra kemiska produkter. Vi sorterar också avfall och kör själva avfallet till avfallsstationen. Det finns ett speciellt kylrum för avfall, vilket gör att vi bara behöver köra ett par gånger i veckan.

VI håller också nere utsläppen genom att ha våra personalbostäder för sommarpersonal på en minuts gångavstånd från anläggningen.  

Samtliga kyl- och frysaggregat på anläggningen håller på att bytas ut till förmån för effektivare och energisnålare alternativ. Vi förväntar oss en rejäl förbättring i både kvalitet och förbrukning. En process har också inletts för att skaffa en ny kylbil, som ska vara antingen en ren elbil eller en hybridvariant.

Vi ska också se över all belysning i våra lokaler och byta glödlampor till LED-alternativ. Det finns också en plan för att byta ut vattenkranar till mer snålspolande varianter.

Givetvis handlar vi närodlat när det finns tillgång i form av ägg och andra mejeriprodukter. VI använder inga linnedukar eller linneservetter.

Laxspill från laxskärning blir till värme med den vanliga kommunala avfallshanteringen. Vi försöker hitta lösningar för att lokala biogasanläggningar skall kunna ta emot det istället, kanske vi kan skaffa biogasbil på sikt.

Nästa Föregående

Utforska fler aktörer