Tanums kommun

Hållbar skärgård

Hållbar skärgård är ett projekt som ägs av Tanums kommun. Initiativtagare och drivande är flera av Tanums kajakentreprenörer. Syftet är att säkerställa och förbättra förutsättningarna för kajakverksamhet och friluftsliv i vår skärgård. Fokus ligger på att skapa infrastruktur (fler skärgårdstoaletter exempelvis), men också på att bilda en organisation som i fortsättningen ska arbeta för skötsel av vård av skärgårdsmiljön.

Läs mer: https://www.hallbarskargard.se/sv/

Webinar om energiomställning för boendeanläggningar

Genom samarbetet Ett enat Bohuslän och det gemensamt beslutade fokusområdet ”hållbarhet”, har Uddevalla kommun tillsammans med Tanums kommun, Strömstads kommun samt kommunernas gemensamma energirådgivare initierat och genomfört ett webinar i december 2020 med fokus på energiomställning. Målgruppen var främst små och medelstora boendeanläggningar, men också övriga verksamheter inom besöksnäringen i våra respektive kommuner och hela Bohuslän bjöds in. Som uppföljning på webinaret erbjuds 6 digitala kurser med ledande experter inom området energisparlösningar.

Öppet i Tanum

Tanum Turist har skapat en portalsida som heter Öppet i Tanum. Här synliggörs alla butiker, restauranger, caféer och besöksmål som har öppet under året.

Detta är gjort i syfte att uppmärksamma vilka aktörer som håller öppet under ”lågsäsong”. Kan denna information samlas på en och samma plats kan det få fler att upptäcka destinationen. Denna portalsida sprids i alla kanaler och når ut både till besökare, invånare och företag.

Somriga sopor

För att minska nedskräpningen och göra miljön mer attraktiv både för boende och besökare satsar Tanums kommun inför sommaren på förbättrad sophantering i samhällena.

På platser med mycket människor i rörelse har vi placerat stripade containrar med små inkastluckor. I gästhamnarna finns stripade glasåtervinnings-iglos. Där kan alla gäster slänga sina sopor.

Hållbar Skärgård

Hållbar skärgård är en ideell förening vars syfte är att säkerställa och förbättra förutsättningarna för kajakverksamhet och friluftsliv i Bohusläns vackra skärgård. Initiativtagare och drivande är flera av Tanum kommuns kajakentreprenörer och Tanums kommun. Föreningen har därför tagit avstamp i Tanumskusten, men med ambition att kunna växa i alla riktningar.

Fokus ligger på att skapa infrastruktur, exempelvis fler solcellsdrivna skärgårdstoaletter på välbesökta öar. Föreningen arbetar också med att bilda en organisation som i fortsättningen ska arbeta med skötsel och vård i skärgårdsmiljön. På hemsidan finns en virtuell karta där mycket information samlats från olika håll, för att underlätta för besökare i skärgården – det skall vara lätt att göra rätt.

Kartan över norra Bohuslän, från norska gränsen till Bovallstrand i söder finns även till salu genom föreningens hemsida, men även hos återförsäljare.

Följ gärna föreningen på www.facebook.com/HallbarSkargard

På hemsidan kan du även bli medlem, om du vill stötta föreningen.

Bakom projektet ligger företagen Skärgårdsidyllen Kayak & Outdoor, Hans Sörqvist Byggnadsteknik & Arkitektur, Catxalot, Minto Tingvall Ecoturism, Drumlin, Nautopp och Tanums kommun.

Besök webbplats; www.hallbarskargard.se

Projektet Sommarvärdar

Fler och fler bussar har de senaste åren stannat till i Fjällbacka för kortare stopp. Denna dagturism har ökat stort.

Projektet Sommarvärdar är en infrastruktur- och serviceåtgärd som syftar till att samla information om situationen, samt att möta de nya besökarna med gott värdskap. Sommarvärdarna styr bussar och bilister rätt, informerar om sevärdheter och för statistik kring busstrafik.

Projektet har bland annat resulterat i framtagna kartor och informationsmaterial på flera språk, sophanteringen har förbättrats, och toaletter har byggts.

Energi och hållbarhet i Bohuslän

Energi och hållbarhet i Bohuslän är ett samarbete mellan kommunerna i Uddevalla, Munkedal, Lysekil, Sotenäs, Strömstad och Tanum. Projektet pågår 2020-21, och riktar sig till alla typer av boendeanläggningar (hotell, camping, vandrarhem och gästmarinor). Fokus för Energi och hållbarhet i Bohuslän ligger på hållbara lösningar samt energieffektivisering, solceller och laddning för elfordon. Projektet drivs som ett kommunsamarbete och samverkar med näringslivsutvecklare, turistorganisationer och branschföreningar.

Energi- och klimatrådgivning i övrigt finns i tillgängligt i samtliga 11 kommuner, och erbjuder opartisk och kostnadsfri rådgivning till företag, organisationer och privatpersoner.

Nästa Föregående

Utforska fler aktörer