Hajstorp Slusscafé och Vandrarhem

Här i Hajstorp vill vi att alla ska trivas och vi vill skapa en så hållbar mötesplats som möjligt. Det gör vi genom att jobba på följande sätt:

I både caféet och vandrarhem finns handdrejad keramik, tillverkad av vår ägare Marianne Ljungström. Bakningen i caféet görs med ekologiska och fairtrade-produkter, och vi källsorterar givetvis allt avfall, både i caféet och i vandrahemmet.

Vandrarhemmets lakan är ekologiska, liksom frukosten. Vi tvättar och manglar på plats i Hajstorp, och har plastbantat och använder endast träslevar från en lokal träslöjdare. Gräset klipps med en gräsklippare som drivs på miljömärkt bensin, och våra rengöringsmedel och tvättmedel är Svanen-märkta.

Våra gäster har också möjlighet att hyra cyklar om de vill ta sig någonstans på ett miljövänligt sätt.

Inköp av glass görs via lokala producenten Klings i Mariestad. VI köper också vårt matbröd lokalt via Mössebergsbagaren.

Hajstorp är en del av nätverket Hajstorp Fredsberg, som arbetar med lokal sammanhållning mellan föreningar, företag, skola och kyrka i syfte att få till en levande landsbygd.

Vi är också en del av den sommaröppna konsthantverksutställningen på Magasinet i Hajstorp. Här visas lokalt hantverk av hög kvalitet, och på magasinets övervåning har Fredsberg Hembygdsförning en utställning som heter ”En bondefamiljs liv för 100 år sedan”. Den riktar sig även till barn som kan få prova på vävning, tälja barkbåtar, blåsa såpbubblor med mera.

För att främja och skapa fler jobb för ungdomar anställer vi lokala förmågor från 15 år som får möjlighet till sommarjobb under flera år. Dessutom har vi ett integrationsprojekt sedan 2012 där vi varje sommar anställer 1-3 nyanlända för att hjälpa dem att komma in i det svenska samhället. Genom att arbeta hos oss får dom en chans att lära sig svenska, tjäna pengar, få arbetslivserfarenhet och skapa värdefulla kontakter för framtiden.

Nästa Föregående

Utforska fler aktörer