Råda Säteri

Robusta verksamheter året runt

Råda Säteri har blivit en central del i kommunens satsning på hållbar turism och rekreation. Härryda kommun äger och förvaltar Råda Säteri, som ett utflyktsmål för såväl kommuninvånare som tillresta besökare. Under de senaste åren har kommunen utvecklat området genom att bland annat renovera mangårdsbyggnaden, som uppfördes år 1772. Härryda kommun har också satsat på att bygga ut parkeringen för att området och våra verksamheter ska kunna ta emot alla de besökare som kommer till området för att besöka restaurangen i mangårdsbyggnaden, trädgårdscafét, creperiet, bada på badplatsen, ta ridlektioner eller helt enkelt ta en promenad i de vackra omgivningarna. Råda Säteri är öppet året runt och anordnar olika säsongsanpassade aktiviteter som till exempel julmarknad, skördefest och aktiviteter för barn.

Miljö och biologisk mångfald

På Råda Säteri finns bland annat Restaurang LOKAL som har sina rötter i den nordiska kulturen där lokalt och hållbart producerade råvaror används utifrån säsong. Creperiet Crêpe et Ciel lagar från grunden och använder lokalproducerade ingredienser och primörer från de egna trädgårdarna. På Råda Säteri finns en köksträdgård där verksamheterna småskaligt kan odla grönsaker och kryddor till matlagning och servering. Många av restaurangerna på Råda Säteri använder sig av REKO-ringen för inköp av närproducerade råvaror. Syftet med REKO-ringen är att den ska fungera som köp- och säljplattform mellan konsumenter och lokala producenter utan mellanhänder.

Det finns ett antal föreningar på Råda Säteri som tillsammans med verksamheterna bidrar till utvecklingen av besöksmålet. Vi har biodlarna som bidrar med pollinering för den biologiska mångfalden, sportfiskeklubben och råda ridklubb med hästar som betar på ängarna.

Social hållbarhet

På Råda Säteri finns ett arbetslag som bemannas av människor som av flera olika anledningar befinner sig långt ifrån arbetsmarknaden. Detta är ett samarbete med Arbetsmarknadsenheten på kommunen för att skapa bättre möjligheter för dem att ta sig vidare till andra anställningar efter tiden på Råda Säteri. Under sommaren anställs också ett antal ungdomar som bland annat sommarjobbar med trädgårdsskötsel och ansvarar för att ställa ut sommaraktivitetsspel vid vackert väder.

Nästa Föregående

Utforska fler aktörer