Örtagården i Dals Rostock och Kerstins Ateljé
Bakgrund
Jag driver örtagården i Brunnsparken och har även min konstnärsateljé, butik, växthus, antikvariat och konstgalleri i husen intill. Min verksamhet bygger på natur, kultur och Dals Rostocks intressanta historia inom medicin och hälsa. Samhället har vuxit upp kring hälsobrunnen som var i gång mellan 1760 och 1948. Det gamla brunnsområdet förvaltas nu av den lokala hembygdsföreningen som jag samarbetar med. I samhället har det även funnits ett sanatorium (1911-1960) och dessutom har det varit ett centrum för Sveriges odling av medicinalväxter till apoteken (1885 -1935).
Örtagård och växthus
Det är framför allt till minne av medicinalväxtodlingarna som vi har anlagt örtagården. Här finns omkring 200 växter med skyltar som informerar om användning och kulturhistoria. En damm är anlagd intill med information om våtmarkernas betydelse och i en geologisk avdelning kan man lära sig om stenar och bergarter samt om den skifferbrytning som bedrivits i området. Vid dammen finns information om våtmarkernas betydelse.
I hembygdsmuseet intill finns en apoteksmiljö som det kan ha sett ut kring förra sekelskiftet.
Jag har guidade turer och berättar om hälsobrunnen, apoteket och växternas användning. Min ambition är att få människor intresserade av natur och kulturhistoria samt öka förståelsen av sambanden i naturen och den biologiska mångfalden.
Hembygdsföreningen har även en visningsbikupa med information om binas liv och betydelsen av pollinerande insekter.
Jag arrenderar örtagården och sköter den med hjälp av vänner och vissa år får jag även hjälp av praktikanter från olika trädgårdsutbildningar. Utanför mitt växthus bedriver jag sommartid en omfattande försäljning av plantor. En del odlar jag själv och en del köper jag in från lokala odlare, som till exempel eleverna på trädgårdskursen på Nuntorp i Brålanda.
Växthuset är återanvänt och påbyggt med en förstuga/arbetsplats, uppförd med äldre vackra dörrar och fönster.
Ateljé, butik och galleri
Min ateljé och bostad är inrymd i Svenska Kyrkans före detta församlingshem, ett hus som ursprungligen byggdes som handelsbod 1850. Huset skulle rivas 2008 och jag lyckades rädda det i sista minuten. Jag har sedan låtit renovera det i samarbete med lokala hantverkare.
Jag räddade även ett mindre hus som efter renovering nu fungerar som konstgalleri på sommaren och orangeri på vintern.
I butiken säljs mina egna tavlor, kort, hantverk och böcker samt produkter från lokala tillverkare. En del köper jag även in från lokala hantverkare och från andra svenska företag.
Ateljén är inredd med återanvända möbler och hyllor från trakten, samtidigt som delar en den lokala historien bevaras. Jag har även ritat egna möbler som tillverkats av lokala snickare och sedan målats av mig.
Uppvärmningen av huset sker genom luftvärmepump och eldning i en kamin. Jag har bytt ut större delen av armaturen mot LED-belysning. Alla sopor sorteras och jag har en kompost där jag använder mig av Bokashi för snabbare nedbrytning och minimala metan- och koldioxidutsläpp.
Antikvariat
Antikvariatet är inrymt i kyrkans f.d. pastorsexpedition. Jag har anställt min syster Ingrid för att sköta det och här tar vi emot och säljer böcker inom alla områden med störst betoning på natur, trädgård, historia, kultur och hantverk. Antikvariatet är till största delen inrett med äldre möbler och hyllor.
Transporter
Jag kör min bil på biogas vilket jag funnit vara mest hållbart och ger minimalt med utsläpp. Gasen är lokalt producerad av gårdar på Dalboslätten.