Nellie’s Café & Diner

Vi på Nellies Café & Diner i Sjövik brinner för en levande landsbygd och hållbarhetstänket genomsyrar hela vår verksamhet. Vår resa började i USA och vi har inspirerats av den klassiska amerikanska dinerkänslan men vi har gjort det i en egen unik kombination där vi tar in element av svenska närodlade råvaror och återvunnet material. Vår restaurang ligger som en oas längs Sveriges “route 66” – länsväg 190. Denna väg kallas även för retrovägen tack vare sin speciella sträckning genom landsbygden där flera retroinspirerade aktörer ligger längs vägen.

Redan innan vi hade en lokal till vår verksamhet så plockade vi ner en gammal lada utanför Sollebrunn. Vi tog vara på plåtar, timmer och fasad. Varje bräda plockades varsamt ner och borstades rent från damm. Rostiga gamla spikar sparades för att kunna användas till en framtida inredning. Stockar från Sjöstedts gamla ladugård på andra sidan vägen togs om hand för att kunna bli till underredet till en kassadisk. De gamla brädorna blev panel som smälte ihop med de ursprungliga timmerväggarna från 1800-talet. Antika bensinpumpshandtag blev dörrhandtag, öl tapp och vattenkranar.

När det gäller maten så försöker vi använda hela råvaran och några exempel på detta är att vi gör fond på överblivna skalrester från grönsaker och överblivna rabarber kokar vi sockerlag på. Äggvitor som blir över från vår glasstillverkning använder vi till våra drinkar i baren. Vi kommer inleda ett samarbete med ett lokalt bryggeri där vi ska ta fram ett unikt bröd baserat överbliven malt från när de brygger öl.

Vi har även ett nära samarbete med vår granne Hagströms lanthandel där vi tar vara på deras råvaror som börjar gå mot slutet som då förädlas och blir dagens ”no waste-pizza eller -soppa”.

Våra leverantörer från närliggande gårdar har en omsorgsfull djurhållning med höga hållbarhetskrav och kan leverera det mesta av vårt kött och våra grönsaker. På Kilanda Säteri hämtas kött, och även mjölken till vår glass. Lammet & Bonden i Gråbo levererar lamm och fläsk, och från Bondens skafferi får vi merparter av våra grönsaker. Samma höga krav gäller självklart för våra leverantörer av mjöl och ägg och dryck.

Då det är viktigt för oss att ge tillbaka till samhället så välkomnar vi bygdens ungdomar att arbeta hos oss. Detta skapar arbetstillfällen på orten men även socialt engagemang. För oss är det viktigt att personalen är delaktig i verksamheten men även hur vi kan jobba framåt på bästa sätt!

Nästa Föregående

Utforska fler aktörer