Kastor Boat Trips

Sedan bronsåldern har människor bott på våra öar. Fiskat, brukat jorden. Byggt upp ett näringsliv och ett gott samhälle att leva i hela året. Det finns många spår från istiden och gamla bosättningar och vi har även ett museum över fiskets historia. Skador efter negativ miljöpåverkan är däremot svårt att hitta på våra vackra öar.

När vi tar med oss besökare ut i vår fina skärgård har vi alltid det i minne. Här vill vi arbeta och denna miljö vill vi bevara. Vi har valt att använda hållbara lokalt byggda båtar med bränslesnåla motorer och vi kör varsamt. Minimal båtskam. När vi fiskar tar vi inte upp mer än vi behöver ur havet och efter fisketuren vill vi att våra gäster ska få äta det man har fångat. Tillagat alldeles i närheten.

Vi använder spökgarn som öppnar våra tinor och släpper ut fångsten om vi skulle förlora dom. Dykarklubben på ön, Divers Against Ghost Nets, hjälper oss att hitta våra redskap på havets botten om vi förlorar en tina. Det undviker onödigt lidande för skaldjur som letat sej in i spökfiskande redskap och fångsten kan istället hamna i rätt redskap. Annelie Pompe, världsmästare i fridykning och öbo, är ambassadör för hållbarhetsarbetet på de tio öarna i Öckerö kommun.

Bohuslän har en kust som är unik i världen och varje år hittar fler besökare hit. Från regionen, landet, hela världen. Det ger oss som vill leva här möjlighet att både bo och arbeta på öarna. När besöksnäringen växer ökar också servicen för alla som bor på orten. Finns det boende- och aktivitetsföretag ges också grund för fler restauranger och butiker. Allt hänger ihop. Vår natur och våra resurser är exklusiva och vi kan fokusera på kvalitet framför kvantitet. Vi ser att just det också lockar våra besökare. Bohuslän kommer aldrig att bli ett Gran Canaria. Om du vill vara optimalt klimatsmart kan du använda klimatberäknaren.

Juli och augusti månad har vi våra toppar i besök och vi vill inte höja dessa ytterligare. Sedan många år tillbaka arbetar vi hårt med att förlänga de säsonger vi har och även att öppna nya. Varje år ser vi resultat av detta arbete. Vårsäsongen startar lite tidigare för varje år och sensommaren flyter ihop med hösten. Sedan 2019 har vi öppet hela året och kör båtturer i liten skala hela vintern. Det kan vara en stor upplevelse att göra ett kort besök i skärgården på vintern.

Vårt företag är litet och har inte många anställda. Så ser det ut för många i vår bransch. Men precis som en liten humla befruktar många blommor spiller vår verksamhet över på många andra företag. Våra gäster behöver äta, kanske övernatta och shoppa. Kommer det fler gäster än båten rymmer hyr vi in kollegernas båtar. Varje dag säljer vi upplevelser i paket med skaldjursfiske, middag på restaurang och övernattning på hotell. Alla små företag i vår hamn skapar reseanledningar och på så sätt växer verksamheter och fler medarbetare behöver anställas och fler företag startas.

Nästa Föregående

Utforska fler aktörer