

Gyltegårdens Bröd & Bullar
Strax bakom kyrkan i Hajom hittar ni Gyltegårdens Bröd & Bullar. Vår affärside bygger på att vi tror på en levande landsbygd. För oss innebär det allt ifrån hur vi väljer att rikta vår marknadsföring till vilka leverantörer vi väljer att använda. Vi tror även på en stark bygd där företag har en lokal förankring. För oss innebär det alltifrån medlemskap i Företagarna i Mark till samarbeten med exempelvis kyrkan, lokala föreningar och ortsbefolkningen när de efterfrågar våra tjänster. Marknadsföringen har sedan öppning haft ett lokalt fokus då främst på sociala medier och även artiklar i de lokala tidningarna.
På Gyltegårdens Bröd och bullar använder vi oss till den lokala leverantören när det går. För att möjliggöra närodlade råvaror och svenska produkter väljer vi att ha säsongsmenyer ute på vår restaurang. Eftersom utbudet av fina grönsaker är stort har vi valt att arbeta med flertalet helt vegetariska rätter. Självklart erbjuder vi våra gäster att ta med sig ”doggybag” hem. Hos oss handlar det mestadels om pizzabitar. Under lunchen ingår bordsvatten som vi serverar i form av kranvatten i glasflaska.
Under sommaren kommer lokala blomsterodlare och pryder vår gård med närodlade blommor både för egen försäljning men också för dekorationer av restaurang och utomhusmiljön. Återbruk är en självklarhet för oss i verksamheten när det gäller möbler och annat till vår restaurang och övriga verksamheter.
Ett tydligt exempel på hur vi tänker kring närproducerat och lokala samarbeten är exempelvis när vi byggde vår uteservering. Vi bad grannen att ta tillvara på lite virke när han gallrade i skogen. Virket kördes sedan med hjälp av en bonde till ett lokalt sågverk där det förvandlades till fina råplank som sedan sattes upp som en inramning kring vår nya uteservering.
Vi har valt en leverantör för produkter vi ej kan köpa i närområdet vilket innebär färre leveranser och en möjlighet för oss att välja miljömärkta produkter till allt ifrån diskmedel till städmaterial och annat förbrukningsmaterial.
Fakturor både inkommande och utgående skickas via mail.
Vi har valt LED-lampor i alla våra armaturer. Tydliga öppnings- och stängningsrutiner gör att vi ej har onödig elförbrukning på vare sig belysning eller annan utrustning.
På vårt B&B byter vi inte lakan och handdukar dagligen. Gäster som stannar mer än 2 nätter städar själva under sin vistelse vilket leder till minskad förbrukning av rengöringsmaterial.
Vi källsorterar alla våra sopor och kör till soptippen 1 dag i veckan för att på så sätt spara miljön.