Åsle, Mularp & Tiarps Hembygdsförening
På Åsle Tå står hållbarhet i fokus. Vi strävar efter att skapa en miljövänlig och ansvarsfull upplevelse för våra gäster, samarbetspartners, personal och medlemmar. 2020 prisades Åsle Tå för sitt hållbarhetsarbete av Falköping kommun. Här är några exempel på hur vi arbetar mot en mer hållbar verksamhet:
Utemiljö och arbetet på Åsle Tå
Vi strävar efter att vara giftfria, undviker kemikalier och använder endast naturliga produkter när vi behandlar möbler och trädetaljer i våra stugor. Genom att rensa och röja för hand tar vi hand om vår omgivning utan att skada naturen.
När vi renoverar våra stugor är vi också noggranna med att ta vara på stockar, brädor och takpannor för att återanvända dem. Vi ger dessa material ett nytt liv och minskar vårt avtryck på naturen genom att minimera avfallsmängden.
Vi har placerat ut sopstationer längs Tå Gatan för att underlätta återvinning och avfallshantering. Därmed vill vi göra det enkelt för våra gäster att vara miljömedvetna och ta nästa steg mot en renare och mer hållbar omgivning.
Vi värnar om våra träd och tar hand om dem på Tå Gatan. Genom att ympa och plantera nya träd säkerställer vi att vår miljö fortsätter att frodas och att våra skogar förblir en värdefull resurs för framtida generationer. Bärbuskar som har fått sjukdomar eller växer i murarna tas också hand om.
Faunan är inte heller bortglömd, och vi har byggt hela 30 fågelholkar på vårt område. Vi har även byggt en bäcköring-trappa för att en underlätta fiskens vandring. På det sätt säkerställer vi att fiskarna kan röra sig fritt och naturligt i våra vatten.
Sist men inte minst är vi stolta över att kunna erbjuda en rökfri miljö på hela vårt område.
Innemiljö
Genom att återvinna gamla tyger och väva dem till vackra trasmattor tar vi vara på resurserna runt om oss.
Skulle materialet inte finnas på plats i Åsle Tå så efterlyser vi det och engagerar våra medlemmar och kommunen genom att annonsera i olika kanaler (såväl fysiska, som anslagstavlor, och digitala, som Facebook-grupper) för att hitta det som saknas till exempelvis inredningen, och samtidigt främjar vi den cirkulära ekonomin.
Café och Restaurang
På vårt café och restaurang är hållbarhet också en prioritet. Vi erbjuder alltid vegetariska och/eller veganska alternativ på alla våra menyer.
Vi strävar efter att köpa närproducerade råvaror från lokala odlare och planerar vår meny efter säsongen. Målet är att minska transportavstånden och koldioxidutsläppen, samt att stödja lokala producenter.
Restaurangen tar ansvar för sitt avfall genom att noggrant källsortera både avfall och kartonger i olika behållare.
Genom våra handlingar vill vi inspirera och påminna om vikten av att ta hand om vår miljö och arbeta för en mer hållbar framtid.