Anfasteröd Gårdsvik

På Anfasteröd har det levt människor sen urminnes tider. Det vet vi bland annat på grund av den mängd fornlämningar som hittats här. Sen 1300-talet har det funnits en gård här i viken vid havet och den har brukats kontinuerligt och görs så även idag. Vi vill att den ska kunna brukas i många hundra år till och därför måste vi tänka långsiktigt och hållbart i det vi gör.

Vi har filosofin att det inte bara är bra för miljön att ta tillvara på gamla byggnader, utan även för känslan för en plats. Många av våra byggnader är äldre byggnader som vi renoverat i tidsenlig stil. Vi använder oss i stor utsträckning av begagnade möbler som inredning. Bygger vi nya hus gör vi det med lokala material och med traditionella metoder.  

Vår anläggnings miljöavtryck ligger till stor del i att dess drift kräver vatten, energi och material så som livsmedel och olika förbrukningsmaterial. För att minska detta avtryck använder vi grön el och arbetar med att minimera vår vattenförbrukning. Vi köper in ekologiska råvaror i så stor utsträckning vi klarar och arbetar med att fasa ut fossildrivna fordon och maskiner. Bland annat använder vi oss av eldrivna golfbilar inom anläggning. Vår bastu och badtunna värms upp med ved. Vi har en omfattande återvinningsstation på anläggningen som både vi och våra gäster använder.

Med tanken på vårt geografiska läge är det många som tar bilen hit men vårt mål är att den ska förbli stillastående under semestern. Därför jobbar vi för att service och aktiviteter ska finnas på plats. Dessa aktiviteter är ofta kopplade till naturen och sådana aktiviteter som man utför för egen motor, som vandring, cykling och paddling. Vi serverar allt från frukost, fika och glass till middag på plats och ordnar också med matpaket som man kan ta med sig på utflykten. Vi uppmanar våra gäster att ta sig hit med de tåg, bussar och skärgårdsbåtar som stannar i Ljungskile och erbjuder hämtning på stationen.

Vi vill gynna den glesbygd vi bor i och använder gärna lokala leverantörer av råvaror och produkter. I reception säljer vi lokalt hantverk och vi samarbetar mycket med våra grannar, lokala guider, byns föreningar och krögare.

Vi värnar om naturen och vill att fler ska få uppleva den och vi är ständigt på jakt efter sätt att göra den mer tillgänglig. Just nu satsar vi på att erbjuda skogsbad (”shinrin-yoku”), en upplevelse i skogen som är den totala antitesen att vara ständigt uppkopplad. Istället vill vi uppmuntra våra gäster att hitta kontakten med naturen för det man älskar det tar man hand om.

Nästa Föregående

Utforska fler aktörer