Zitabåtarna

Zitabåtarna kör färjetrafik mellan Kungshamn och Smögen i traditionella Orustbyggda träsnipor. Våra båtar går även att chartra för alla möjliga turer och transporter i vår vackra skärgård. Vi samarbetar nära med hotell, restauranger och övriga lokala aktörer för att göra våra båtturer till säkra och minnesvärda upplevelser. Vi försöker även förlänga säsongen, som förr bara innebar industrisemestern, men som nu varar ända in i oktober. Tradition och miljö är viktigt för oss.

Vi kör medvetet i sakta hastighet för att dra lite bränsle. Att sänka farten från sju till fem knop sparar stora mängder diesel på ett år. Eftersom våra passagerare åker med oss för naturupplevelsen och inte för fartupplevelsen är det dessutom en dubbel vinst. Inköp och investeringar görs av lokala företag. Det är ofta lite dyrare i kronor räknat men ger otroligt mycket mer i form av service och samarbeten med det lokala näringslivet. Vi försöker ha en jämn köns- och åldersfördelning bland våra anställda. Det är givande på flera sätt att ha en blandad besättning; alla har olika bakgrund och man lär från varandra. Detta leder till en arbetsglädje som jag tror och hoppas märks hos våra gäster.

Zitabåtarna undviker i möjligaste mån att använda plast till fördel för trä, papper och glas, då mikroplaster i havet är ett stort problem som måste minska framöver.

Nästa Föregående

Utforska fler aktörer