Svenska Dahliasällskapet

I den färgsprakande dahliarabatten i Varnhem får naturen ha sin gång. Här används ingen typ av bekämpningsmedel, och det är ändå sällan problem med ohyra. Regnet som kommer med jämna mellanrum under sommarmånaderna sköljer bort det mesta och håller dahliorna fina. Jorden som används kommer från Hasselfors som jobbar aktivt med hållbarhet.

Vi i Svenska Dahliasällskapet lägger stor vikt vid att endast köpa in dahliaknölar som kommer från duktiga förädlare med kvalitetssäkrade knölar. Detta gör att risken för sjukdomar minskar. De gamla sorterna som vi odlar lämnas sedan in till Alnarp där man bland annat jobbar med att bevara kulturarvet som dahlior är.

För oss är det viktigt att våra planteringar är tillgängliga för alla. Därför är det kostnadsfritt att besöka dahliasolen i Varnhem, och mellan rabatterna finns breda hårdgjorda gångar som passar för både rullstolar, rullatorer och
barnvagnar. Dahliarabatterna är välbesökta av såväl lokalbefolkning som turister, och bidrar till att förlänga säsongen i Varnhem tack vare att de blommar vackert ända in i oktober (eller fram till den första nattfrosten).

Dahliarabattens placering bidrar också till att besöksmålet Varnhem vidgas och ger större yta för besökarna att röra sig på under de intensiva sommarmånaderna. Som förening samverkar Svenska Dahliasällskapet med både Skara kommun och Svenska kyrkan som också verkar på området i Varnhem vilket bidrar till att stärka sammanhållningen på platsen. Vi delar kompost med Svenska kyrkan och samarbetar kring rabatternas utformning och programinnehåll tillsammans med kommunen.

Nästa Föregående

Utforska fler aktörer