Strandflickorna

Strandflickorna i Lysekil har välkomnat gäster i 30 år. Våra sekelskiftesvillor bjuder gästerna på sekelskiftesromantik vid havet. Havsateljén och Badpaviljongen bjuder på mer modern inredning, utöver egen badbrygga med jacuzzi. Restaurangen Fröken Fridhem erbjuder en bistromeny med lokala inslag. Vi har öppet året runt, vilket skapar jobb åt våra anställda.

Vi beställer alltid högsta möjliga kvantitet av livsmedel, förbrukningsvaror och rengöringsmedel från få leverantörer för att minska antalet transporter. Vi minskar ner på användandet av engångsförpackningar av livsmedel genom att alltid köpa in i storpack. Vid servering används glasburkar, skålar och fat, och vi köper in miljövänliga papperssugrör, servetter, toalettpapper och påsar. Även tvätt- och rengöringsmedel är miljömärkta, liksom att vi bara köper in högkoncentrerat maskindiskmedel i kapsel för automatisk dosering. Vi har också bytt ut samtliga glödlampor till LED istället. För att spara in på rengöringsmedel dagstädas inte rummen.

I största möjligaste mån köper vi svenskt bröd, kött, grönsaker och mejeriprodukter. Många av produkterna är ekologiska. All fisk och skaldjur (färsk och inlagd) som köps in är MSC-märkt. Ägg köps från en lokal gård, och i den mån vi kan använder vi lokala råvaror, främst när det kommer till fisk och skaldjur. Sommartid odlar vi lite eget kryddgrönt. Vårt kaffe är krav- och rättvisemärkt, och te köps endast in om de är märkta ”rainforest”.

VI återvinner all papp, plast, glas och metall, och vår inredning är till största del inhandlat på second hand – antingen via loppmarknader eller antikhandlare.

På Strandflickorna uppmanas gästerna att använda lokaltrafiken när de tar sig hit. Vi ber också gäster som stannar flera nätter att återanvända handdukar och badlakan. De får också tips om vilka lokala aktiviteter som inte kräver bil som de kan ägna sig åt. Det kan handla om exempelvis cykelturer, ostron- och musselexpeditioner, vandring och kajakpaddling. Vi agerar också InfoPoint och tipsar om lokala sevärdheter.

För att spara på energi har vi i två av villorna investerat i bergvärme. Den tredje villan har direktverkande el – men där arbetar vi aktivt med att sänka värmen när rummen står outhyrda.

Våra medarbetare genomgår miljöutbildning och vi arbetar kontinuerligt med förslag på hur vi på bästa sätt kan främja miljön på våra personalmöten. Vi köper endast miljömärkt papper och arbetar aktivt med att inte i onödan skriva ut pappersbilagor i vårt dagliga arbete. Vi jobbar kontinuerligt med att minska matsvinn och anpassar till exempel uppläggning av mat på buffén efter antal gäster.

Nästa Föregående

Utforska fler aktörer