Strandflickorna

Strandflickorna i Lysekil har välkomnat gäster i 30 år. Våra sekelskiftesvillor bjuder gästerna på sekelskiftesromantik vid havet. Havsateljén och Badpaviljongen bjuder på mer modern inredning, utöver egen badbrygga med jacuzzi. Vår restaurang ”Fröken Fridhem” erbjuder en bistromeny med lokala inslag. Vi har öppet året runt, vilket skapar jobb åt våra anställda.

Vi minimerar antalet transporter med att alltid beställa livsmedel, dryck, förbrukningsvaror och rengöringsmedel från få leverantörer och i så stor kvantitet som möjligt. Vi undviker engångsförpackningar av livsmedel genom att alltid köpa in i storpack i den mån det finns att tillgå. Vid servering används glasburkar, skålar och fat i glas/porslin och vi köper gärna vintage porslin. Vi använder endast miljövänliga påsar, papperssugrör, servetter, tork- och toalettpapper. Tvätt- och rengöringsmedel är miljömärkta och högkoncentrerade. Vi använder endast hög koncentrerat maskindiskmedel i kapsel med automatisk dosering som kalibreras kontinuerligt. Vi har också bytt ut samtliga glödlampor till LED. För att minska förbrukning av tvätt och rengöringsmedel har vi utförliga doseringsanvisningar och/eller automatisk dosering. För att minska energiförbrukning, tvätt- och rengöringsmedel så uppmanas gästerna att gärna använda sina handdukar mer än en gång och vi dag städar inte rummen om inte gäst specifikt önskar det.

I möjligaste mån köper vi svenskt bröd, kött, grönsaker och mejeriprodukter. Många av produkterna är ekologiska. All fisk och skaldjur (färsk och inlagd) som köps in är MSC-märkt. Ägg köps från en lokal gård, och så mycket som vi kan använder vi lokala råvaror, främst när det kommer till fisk och skaldjur. Sommartid odlar vi lite eget kryddgrönt. Vårt kaffe är krav- och rättvisemärkt, och vi köper bara te märkta ”rainforest”.

Vi återvinner all papp, plast, glas och metall, och vår inredning är till största del inhandlat på second hand – antingen via loppmarknader eller antikhandlare.

På Strandflickorna uppmanas gästerna att använda lokaltrafiken när de tar sig hit. Vi ber också gäster som stannar flera nätter att återanvända handdukar och badlakan. De får också tips om vilka lokala aktiviteter som inte kräver bil som de kan ägna sig åt. Det kan handla om exempelvis cykelturer, ostron- och musselexpeditioner, vandring och kajakpaddling. Vi agerar också InfoPoint och tipsar om lokala sevärdheter.

För att spara på energi har vi i två av villorna investerat i bergvärme. Den tredje villan har direktverkande el – där arbetar vi aktivt med att sänka värmen när rummen står outhyrda. Alla duschmunstycken på våra rum är snålspolande.

Våra medarbetare genomgår miljöutbildning och vi arbetar kontinuerligt med förslag på hur vi på bästa sätt kan främja miljön på våra personalmöten. Vi köper endast miljömärkt papper och arbetar aktivt med att inte i onödan skriva ut pappersbilagor i vårt dagliga arbete. Vi jobbar kontinuerligt med att minska matsvinn och anpassar till exempel uppläggning av mat på buffén efter antal gäster. Vi eftersträvar också förvald meny från våra middagsgäster vilket bidrar till obetydligt svinn.

Elförbrukningen minskas med att ha ljus- eller tidsstyrda brytare för all utomhusbelysning. Vi har installerat tidsinställda- och/eller rörelse brytare i många av våra utrymmen för att undvika att ljus eller maskiner står påslagna då de ej behövs.

Nästa Föregående

Utforska fler aktörer