Snickaren Vandrarhem

Snickaren Vandrarhem fick 2020 Grästorps kommuns miljövårdspris. Tillsammans med lokala hantverkare och med ideella insatser från unga ensamkommande som har bott hos oss via den ideella föreningen NordSyds ungdomsboende, har vi rustat upp Snickaren till en skimrande pärla.

Snickaren Vandrarhem hyr ut möblerade lägenheter med egen ingång – något som lämpar sig väl i pandemitider. Genom att vi har haft ensamkommande ungdomar boende hos oss har vi också bidragit till social hållbarhet genom integration. Dessa ungdomar har kommit in väl i samhället, och har bland annat fått jobb inom den kommunala vården och hemtjänsten.

I arbetet med att rusta upp vandrarhemmet har vi haft som mål att återvinna allt som går att återvinna. Chifonjéer, matsalsmöbler, kornischer och kökssoffor är gamla möbler som i stort tillverkats i gårdens snickeri. Vi har behållit ursprungstapeter och den ursprungliga trappan, och renoverat med varsam hand för att hålla miljön i så originaltroget skick som möjligt. Anläggningen drivs av nyligen installerad bergvärme. Givetvis använder vi energisnåla LED-lampor, både i det historiskt gamla nedsäkrade elnätet i källaren och det nyinstallerade i vandrarhemmets våningar där gamla armaturer har energisnål belysning. Vi gör det också lätt för våra gäster att källsortera genom tydlig information kring hur de ska gå tillväga.

Snickaren Vandrarhem har en given plats i Grästorps lokala samverkan, både när det gäller gentemot näringsliv och kommun. Vi tipsar våra gäster om andra lokala begivenheter, och har dessutom anslutit oss till Vänerledens cykelprojekt. Det innebär att vi är ett cykelvänligt boende. Våra cyklande gäster kan ha sina cyklar inomhus, elcyklar kan laddas och det finns även möjlighet till cykeltvätt och andra förnödenheter som uppmuntrar till cykelsemester.

Då vi ligger väldigt nära Grästorps resecentrum är det lätt att som boende hos oss turista med tåg och buss. Under sommaren kan du ta berg- och badbussen till Hunneberg som är en del av Platåbergens Geopark och till badplatsen Gaddesanna en långgrund sandstrand i Vänern – ett hållbart sätt att transportera sig som är en kommunal satsning som vi med glädje ställer oss bakom och stödjer.

Nästa Föregående

Utforska fler aktörer