Nygrens Café

Vi har haft ett hållbarhetstänk från start, eller i alla fall sedan vi var väldigt ”nya”. Vi gör hållbarhetsarbetet mer med hjärta än med hjärna, vilket gör att ganska mycket sker per automatik och utan att jaga krav-märkningar och liknande.

Vi köper så mycket som möjligt ekologiskt eller närproducerat. Vi minskar matsvinn bland annat genom att bestämma menyer utifrån det som finns kvar i kylarna. Gästerna får numera själva ta sallad på små assietter på buffé istället för att vi portionerar upp sallad på tallriken som sedan slängs. Vi skänker kaffesump till odlare och komposterar grönsaker och matrester. Vi erbjuder bara kranvatten till lunchen (förut fick man mineralvatten/lättöl).

Vi källsorterar allt vårt skräp, till och med korkarna från mjölkpaketen.

Vi köper i princip alla möbler på second hand, lagar själva och målar om vid behov. Vi reparerar hellre än att slänga. Vi köper mycket porslin, teskedar, bakformar med mera på loppisar.

Vi använder miljömärkt diskmedel till disken och städar endast med naturliga råvaror, som ättika, bikarbonat med flera. Vi tvättar arbetskläderna själva och låter dem alltid torka ute i friska luften.

Vi dekorerar lokalen och bakverken med blommor, bär (i säsong) och blad från gården där vi är belägna och vår trädgårdsmästare har uteslutande planterat ätbara växter.

Om vi behöver göra ärenden sker dessa oftast med elbil.

Vi har flera förrådsutrymmen som vi inte har el i (endast frostvakt). Vi har LED-belysning och vi har AC som vi kopplar ur efter sommaren, så fort det är möjligt. Vi sätter också in extra glas i alla fönster när vintern kommer.

Vi anställer helst personal som bor nära och annars gärna på pendlingsavstånd med tåg.

Nästa Föregående

Utforska fler aktörer