Nössemarks Camping och Café
Mitt i skogen, vid den klara och rena sjön Stora Lee, ligger Nössemark. Här kan du övernatta med sjöutsikt i er husbil, husvagn, båt, ”folkabuss”, slå upp ert tält, sov i hängmatta eller annan typ av fordon eller sovanordning. Ni som inte har med ert boende kan boka något av våra äldre charmiga torp eller bo i glamping tält precis vid vattenbrynet, vakna upp i sköna sängar med ditt morgonkaffe på verandan. Ni kan även lägga till med båt i vår gästhamn.
Vi försöker skapa en plats som är till för alla som vill komma och vi vill vara en mötesplats som strävar för kulturell mångfald. I vår reklam vänder vi oss till alla men vi annonserar i lokalpress. Med närheten till norska gränsen så har vi många turister från grannlandet som då inte behöver åka så långt. Vi lockar med naturen och lugnet samt den stora nationalparken Tresticklan.
För att göra ett mindre avtryck på vår miljö så använder vi oss bara av möbler och inredning som är inköpta på second hand eller bygger egna möbler av gammalt restvirke eller tar vara på material som andra slängt.
Vi tvättar alltid helt fulla tvättmaskiner men torktumlar aldrig utan hänger ut för torkning och såklart används Svanen-märkt tvättmedel. De arbetskläder vi använder är oftast förkläden som vi syr själva av överblivna tyger vi fått eller köpt på second hand. När vi städar så använder vi oss bara av grönsåpa till allt.
Vi sopsorterar allt från caféet, och har även källsortering för gästerna på campingen där vi har återvinning för glas, metall, plast, kartong och batterier. Allt matavfall lägger vi i komposttunna och vi sorterar även ut mat och lämnar vidare som djurmat till en gård i närheten.
För campinggästerna finns det duschar och där har vi installerat in max 4 min varmvattens dusch för att inte slösa med vattnet. Vi har även valt att inte använda handdukstorkpapper på toaletterna utan tycker det räcker att tvätta sig och sen lufttorka sina händer.
Vi har investerat i att dra om elen och införskaffat el-stolpar som har bidragit till kortare sträckor med elkabel vilket gör att de inte förbrukar lika mycket el genom kablarna som innan när sträckorna var längre. I all belysning och i armaturer använder vi oss av LED-lampor och har kopplat sensorer till ytterlamporna så att de bara lyser när det blir mörkt.
I caféet försöker vi hålla oss till säsongsanpassade menyer som byts varje vecka. Vi har även dragit ner på bufféer då vi såg att det blev mer svinn, istället har vi lagt upp på varje tallrik och man kan komma och hämta mer istället. Vi har även utökat med mer vegetariskt och en vegansk rätt på menyn. Mat som blir över försöker vi tänka om och laga något nytt av så det blir en ”left over”-rätt till ett lägre pris. Vi köper in från lokala ölbryggerier och vinimportörer för att minska transporterna och stödja lokala företag. När vi dekorerar borden tar vi in blommor och blad som finns i naturen. Vi odlar även en del sallad och örter som vi använder i caféet.
Vi kommer utöka vårt kök genom att komplettera med en foodtruck på området. Den har vi valt att köpa begagnad och har lagt ner tid på att renovera den genom att använda restmaterial och köpt in begagnad utrustning och maskiner.
När vi renoverade caféet och förrådshus så valde vi att renovera alla gamla fönster istället för att byta ut dom mot nya.
De campingturister som kommer med mindre campingbilar med solceller eller de som tältar har vi medvetet prioriterat att de får de bästa platserna alldeles nära vattnet då de inte är beroende av el och har mindre fordon.
Alla skyltar vi gjort på området är av gamla plank som vi målat och skrivit på.
Vi har byggt en mindre lekplats för de små barnen och även där använt gammalt byggmaterial som blivit över eller skänkts. Även köpt in delar på återbruksbutiker. Alla leksaker till området är inköpta på second hand.
Vi strävar efter att verksamheten ska vara bra för både boende och besökare genom att vi erbjuder jobb för ungdomar i byn som annars skulle behöva åka någon annanstans för att jobba. Likaså tar vi bara in lokala hantverkare för olika åtgärder som behöver göras. Vi samarbetar med föreningarna i byn och skänker presentkort till olika evenemang som de anordnar. På midsommar arrangerar vi gemensamma aktiviteter på campingen tillsammans med den lokala idrottsföreningen. De har även en bastu på området som våra gäster kan använda under säsongen och resten av året är den till förfogande för de boende i byn, med närhet till bryggor och bad. Bredvid campingen ligger en lanthandel som vi använder oss av och tipsar alla gäster om som kommer och behöver handla. Vi har tur att den finns och kan drivas hela året för boende och gäster.
Lanthandeln och caféet/campingen är en viktig mötesplats för de boende i byn. Vi arrangerar musikkvällar med flera band och har quizkvällar där gäster och boende på orten möts under trevliga kvällar. Vi har några aktiviteter och däribland finns en certifierad Dalslandsguide som bor i byn som erbjuder guidning där turerna avslutas med en kopp kaffe i caféet.
I byn finns även två B&B som bara serverar frukost så vi kompletterar varandra genom att våra gäster kommer dit och samtidigt kan de erbjuda gäster att äta middag hos oss.
Under våren inför säsongstart, men även löpande under hela sommaren, hjälps vi som jobbar åt att plocka skräp på området och på stranden.
För att få fler besökare när och där det inte är fullt så har vi utökat öppettiderna i juni genom att även hålla öppet en dag till inför helgen. Likaså kommer vi att hålla öppet alla helger i september som vi tidigare inte haft. Vi ser en ökning av pensionärer som kommer före och efter säsongen som vi försöker vända oss mer till och lockar då med lugnet och fina platser vid vattnet. Vi kommer försöka sänka campingavgiften under september för att locka fler att åka till oss andra tider på säsongen.
Vi är med i gruppen/nätverket för campingar i Dalsland, som ger olika utbyten om hur man kan jobba och få tips och idéer.
Fler heltidsjobb och robusta verksamheter tänker vi är bra och även om det inte blir heltidsjobb hela året så genererar verksamheten att det ger flera heltidsjobb och deltidsjobb under perioden juni- sept. Resten av året köps mycket tjänster in från lokala hantverkare för utbyggnader, renoveringar och mycket annat. Vi bygger verksamheten så den ska bli mer robust genom att den växer och genom det så blir det mer och mer personer vi kan erbjuda arbete. Vi försöker utveckla genom att kunna erbjuda aktiviteter och använda oss av de som bor i byn som kan hålla i dessa aktiviteter, samt att det även kan locka hit gäster olika tider på säsongen.