Lerums kommun

Växtrum i Lerum

Växtrum är en grön värld öppen året om, en mini-park-samling av trädgårdar på promenadavstånd ifrån varandra i alla säsongers skiftningar. De 11 besöksträdgårdarna som växt fram och skapats i team av några av Sveriges främsta designers och volontärt arbetande kommuninvånare, är en praktisk verkstad kring social, ekologisk och ekonomisk hållbarhet. Inte minst är trädgårdarna också en omfattande arena för utomhusevenemang, möten och nya spännande upplevelser och turistiska produkter. Växtrum inspirerar nationellt och finns med på kartan med bred repertoar, som till exempel som en del av Trädgårdsresan eller som utställare på Malmö Garden Show. Några återkommande aktiviteter är dramatiserade vandringar, guidade turer och tågluff längs Gotaleden ”Gardens along Gotaleden”. Detta blir ännu ett kliv för en hållbar besöksnäring som tar användning av grön infrastruktur och inspirerar till hållbart upptäckande.

Öka antalet aktörer i besöksupplevelserna

Vid sjön Mjörn och utmed hela väg 190 mellan Göteborg och Essunga hittar vi en av Göteborgsregionen definierad ”grön” kil, med andra ord ett större sammanhängande skogs- och jordbrukslandskap kopplat till ett stadsområde. Här ligger naturligt landskapet som grund för landsbygdsföretagare inom skilda skrån att mötas kring nya turistiska produkter. Matproducenter, gårdsbutiker, entreprenörer med brinn för hållbarhet och nära naturupplevelser paketeras i samverkan för att skapa ännu mer pusselbitar i kedjan för bo/äta/göra i området. Samarbetet LAB190 samt arbetet på gemensam webbplats (via190.se) är viktiga verktyg för utvecklingen med ett tydligt syfte att öka antalet aktörer inom gröna näringar och hållbar besöksnäring.

Stärka potentialen i pendeltåget

I Lerums kommun vid sjön Aspen uppstår det påtagliga mötet mellan stadspuls och landsbygd. När väl pendeltåget har susat genom tunneln har du precis insett att du har förflyttat dig till en ny plats att upptäcka – på bara 14 minuter i från Göteborg. Jobbpendlarsträckan är nu lika mycket en utflyktsguide för äventyr utan bil. Matupplevelser, guidningar i växtrum, unika butiker och ett härligt friluftsliv och trygg infrastruktur för att bo/äta/göra finns på en perronglängds avstånd. Gotaleden, Utopendla och Strax utanför Göteborg är bara några exempel på samarbeten.

Samverka om gemensam marknadsföring

I Lerums kommun vid sjön Sävelången finns en mängd olika aktörer som utöver sina egna starka varumärken, också samarbetar för att attrahera som destination. Här finns en bred palett av bo/äta/göra som frestar gästen att både stanna längre och komma tillbaka. Det stora och etablerade aktörerna som exempelvis Nääs Fabriker, Nääs slott och Öijared Resort är viktiga katalysatorer för fler innehållsbärare att ta plats, och på Nääs Slottsområde finns dessutom regionens Slöjd och Byggnadsvård med både butik, kreativt kursutbud och kompetens på hållbart byggande. Man driver gemensam webbplats för området på vastsverige.com (savelangen.se) samt sociala kanaler.

Aktiva i en hållbar och spännande besöksnäringsutveckling

Lerum är en del av destinationen Göteborg och en proaktiv spelare i en hållbar regional besöksnäringsutveckling. Lerum är en spännande hybrid mellan stad och landsbygd, med flera starka besöksföretag. Året runt är vi attraktiva med outdoorupplevelser och bygger organiskt ut vår attraktionskraft kring mat och dryck. Lerums kommun skall vara en tilltalande plats att bo på, arbeta på och besöka. Våra växtrumsplatser och kulturarvsmiljöer är också bra exempel på vad som bidrar till helheten.

Sammanfattningsvis tas hela tiden Hållbarhetskliv i Lerum. Vi vill både delta i att kunskapssprida kommunala initiativ som att uppmuntra besöksnäringens många innehållsbärare; näringsliv, föreningsliv och eldsjälar att göra detsamma.

Nästa Föregående

Utforska fler aktörer