Hällsnäs och Restaurang Signum belönas med Årets Hållbarhetskliv 2023

Vinnarmotivering: Årets Hållbarhetskliv 2023 – verksamhet

”Hällsnäs etablering av Restaurang Signum är en djärv och målmedveten satsning på hållbarhet och kvalitet. Det holistiska tillvägagångssättet omfattar allt från egenodlade råvaror och samarbeten med kvalitetsproducenter, till minimering av matsvinn och god personalvård. Restaurang Signum är en lysande förebild i sin strävan att skapa en matdestination värd en resa.”

Läs mer om nomineringsprocessen

Årets kock, Di Weekends pris som årets resmål, stjärna i Guide Michelin, och nu även Årets Hållbarhetskliv 2023 för Restaurang Signum. Stjärnkrögaren Thomas Sjögrens prisskåp får snart byggas ut!

Thomas Sjögren tog emot diplomet för Årets Hållbarhetskliv av Turistrådets vd Fredrik Lindén och vice vd Marie Linde

Det är jätteroligt att få ett renodlat hållbarhetspris. Vi försöker hela tiden göra så bra vi kan och utveckla verksamheten framåt, speciellt när det gäller hållbarhet och hur vi jobbar. Exempelvis använder vi råvaror efter säsong hela året, och när det gäller fisk arbetar vi bara med hållbara bestod eller med odlad fisk, säger Thomas Sjögren.

Hyllat arbete kring matsvinn

Det var i samband med Turistrådsdagen på Biograf Bergakungen i Göteborg den 9 november som Hällsnäs Hotell & Restaurang belönades med Årets Hållbarhetskliv 2023 i kategorin ”verksamhet” för satsningen på stjärnkrogen Signum, som startades 2022. I juryns motivering (som du kan läsa här intill) framhålls bland annat Restaurang Signums arbete kring matsvinn.  Till exempel väger man alla sopor för att hålla koll på hur mycket som eventuellt går till spillo, och för att kunna beräkna hur portionerna ska optimeras på bästa sätt.

En stor fördel här på Hällsnäs är ju att vi har två restauranger på anläggningen, vilket gör att det blir betydligt mindre svinn. Det vi skär ut som eventuellt inte används på Signum försöker vi i stället att använda som råvaror på den andra restaurangen som heter Sjö. Sedan jobbar vi mycket med att hitta nya vägar för att slänga så lite som möjligt. Just nu har vi en hjortrondessert på menyn till exempel – då använder vi kärnorna från hjortronen för smaksättning i vår egen äppelmust.

Viktigt även med social hållbarhet

Restaurang Signum har varit en framgångssaga ända sedan starten våren 2022. Hyllningarna har varit konstanta ända sedan Göteborgs-Postens Uteätarna gav full pott i sin recension. Därefter har det fortsatt med DI Weekends pris som Årets resmål, en stjärna i Guide Michelin och också Årets Hållbarhetskliv 2023. Thomas Sjögren menar att en stor del av framgången kan förklaras med den duktiga personalen.

Vi har hittat jätteduktiga personer som alla är genuint intresserade av mat och dryck, och som alla känner att de får jobba med en rolig produkt. Vi har en otrolig stämning i teamet, och jag tycker verkligen att vi kan erbjuda en attraktiv arbetsplats. Vår filosofi är att man som anställd ska ha ett roligt och utmanande jobb, men också möjlighet till ett privatliv utanför arbetstid. Även om vi är en stjärnkrog där alla brinner för det vi gör så måste det vara hållbart rent socialt att arbeta här.

Stor utmaning

En annan dimension av hållbarhet som bland annat tar sin utgångspunkt i en av Hållbarhetsklivet fyra grundprinciper är den om att verka för robusta verksamheter som har utrymme för att vara öppna under årets alla månader. Hur är det att driva stjärnkrog 2023 i skuggan av kring, inflation och räntehöjningar?

Det är så klart en utmaning. Inte bara för oss utan för hela branschen. Vi visste redan när vi satte igång att vi inte skulle ha fullt hela tiden, men vi har känt ett stort stöd inte minst från lokalbefolkningen här på orten. Man kan väl säga att vi inte gjorde det jätteenkelt för oss genom att lägga den här typen av verksamhet så pass långt utanför stan. Men vi har många återkommande gäster från Mölnlycke, Landvetter och Partille, vilket är jätteroligt och ett tecken på att vi gör någonting bra.