Fjällbacka kaj – samverkansprojektet som blir Årets Hållbarhetskliv 2023

Motivering: Årets Hållbarhetskliv 2023 – kommunalt initiativ

”I nära samverkan mellan samhällsföreningen och kommunen har nya Fjällbacka kaj skapats – en 100 meter lång och lättillgänglig samlingsplats för både boende och besökare. Här, på ett av kommunens allra finaste lägen, återskapas möjlighet till större evenemang och firanden, samtidigt som fartyg kan lägga till. Fjällbacka kaj är en mötesplats hela året som blivit möjlig genom ett modigt och hållbart beslut av Tanums kommun.”

Läs mer om nomineringsprocessen

Total politisk enighet, god samverkan med näringsliv och samhällsföreningar, och inte minst, nöjda och glada samhällsmedborgare. Framgångssagan Fjällbacka kaj tilldelas Årets Hållbarhetskliv 2023 i kategorin ”kommunalt initiativ”.

Jan Larsson, vd Tanums Hamnar och Liselotte Fröjd (m), kommunstyrelsens ordförande i Tanum, tog emot vinnardiplomet i samband med Turistrådsdagen 2023.

2017 bestämde sig Tanums kommun för att rusta upp den sedan början av 00-talet stängda lastkajen i centrala Fjällbacka. Rasrisken omöjliggjorde all form av aktivitet på denna plats. Den inre kajen användes enbart som parkeringsplats. Sedan 2022 kan Fjällbackaborna istället njuta och ta del av en 100 meter lång mötesplats som redan hunnit vara skådeplats för såväl matmarknad som andra publika evenemang. Dessutom fungerar kajen som n mötesplats med brett användningsområde under hela året hela året.

Det känns fantastiskt att allt arbete som lagts ner belönas. Vi är ödmjuka inför den här vinsten och tyckte att det kändes ärofyllt bara att vara nominerade i en så här fin skara av aktörer, säger Eleonor Olofsson, näringslivsutvecklare på Tanums kommun.

Fjällbacka kaj har blivit en riktig mötes- och evenemangsplats.

Nyckeln till framgång heter god samverkan. Kommunala Tanums Hamnar, näringslivet och samhällsföreningen har alla varit involverade och dialogen har varit god genom det fem år långa byggprojektet.

Det första förslaget som vi tog fram sa samhället ”nja” till. Bland annat höjdes det synpunkter mot att det inte var möjligt för båtar att lägga till vid kajen. Då gjorde vi ett omtag och tog fram ett nytt förslag som vann gehör på ett helt annat sätt, sa Jan Larsson, vd för Tanums Hamnar, när han tillsammans med kommunstyrelsens ordförande Liselotte Fröjd tog emot priset i samband med Turistrådsdagen i Göteborg den 9 november.

Nu kan alltså den nybyggda Fjällbacka kaj ta emot såväl större båtar men också fungera som skådeplats för olika typer av evenemang, samtidigt som den fungerar som en entré till Fjällbacka för den som anländer havsvägen.


Alla inblandade är hedrade över att få detta pris. Vi ser det som ett kvitto på att gott samarbete lönar sig. Vi hade kunnat klubba hela projektet bara i den borgerliga majoriteten, men att samtliga partier kunde enas kring vad vi skulle göra och att medborgardialogen med närings- och föreningsliv fungerat så bra gör detta till ett pris för hela Tanum och Fjällbacka, säger Liselotte Fröjd (m), kommunstyrelsens ordförande.