Platåbergens Unesco globala geopark

Platåbergens Geopark har blivit utnämnd till Sveriges första Unesco globala geopark. Det är ett bevis på att platåbergslandskapet i Västergötland har världsunika geologiska värden som är av internationell betydelse. Idag finns det närmare 220 Unesco globala geoparker världen över. Som en del av Unesco och det globala geoparksnätverket rapporterar vi varje år in hur vår verksamhet följer Agenda 2030.

En geopark har flera uppgifter. En är att sprida kunskap om de geologiska värden som finns i området. En annan att berätta om sambandet mellan geologi och natur- och kulturarv. En tredje uppgift är att utveckla besöksnäringen och turismen i området på ett hållbart sätt. En geopark ska också öka förståelsen kring hur vi bäst förvaltar våra naturresurser och vår planet.

Allt detta gör att vi kan bygga hållbarhet på riktigt: genom om att utgå från de faktiska, fysiska förutsättningarna på en plats (där grundläggande kunskap om landskapet, natur- och kulturgeografi är avgörande) kan vi skapa långsiktiga, hållbara och platsunika upplevelser utan att kompromissa med framtida bevarande.

En geopark är ett levande landskap, där människor ska bo och verka, och landsbygden ska utvecklas. Platåbergslandskapet ska brukas utan att förbrukas, är vårt motto. På så sätt skapas ekonomisk och ekologisk hållbarhet. Initiativet till en Unescostatus i området kommer från ett starkt lokalt engagemang för bygden och platåbergen: genom det s.k. bottom-up-perspektivet på allt vi gör skapas även social hållbarhet.

2022 vann Platåbergens Geopark utmärkelsen som Årets Hållbarhetskliv (kommunalt initiativ).

Läs mer på www.platabergensgeopark.se

Nästa Föregående

Utforska fler aktörer