Hållsunga skafferi
Hållsunga skafferi arbetar med att förädla och sälja lokala och ekologiskt hållbart producerade råvaror till en lokal marknad. I verksamheten arbetar vi med att ta till vara på de råvaror som växer vilt omkring oss och som produceras hållbart av jordbrukare i närområdet. Målet är att produktionen av råvarorna, framförallt nötköttet, ska bidra med miljöfördelar snarare än miljöpåverkan. Detta genom gräsbetande djur som via sin betning bidrar till ett öppet och varierat landskap med goda förutsättningar för en bred biologisk mångfald.
Intill Hållsunga skafferi ligger verksamheten Hållsunga Gård. På Hållsunga gård produceras KRAV-certifierad mjölk och KRAV-certifierat kött med utgångspunkt, framförallt i köttproduktionen, att djuren ska leva på enbart gräs och örter för att genom sitt betande bidra till kol-inbindning och biologisk mångfald. I Hållsunga skafferi förädlas och säljs sedan köttet och mjölken till konsumenter utan mellanhänder. Genom direktförsäljningen får vi nära kontakt med våra kunder och kan på så vis berätta och lära kunderna vad skillnaden på hållbart och mindre hållbart producerad mat är. Att dessutom ta tillvara på andra råvaror i närområdet såsom bär och frukt ger en ytterligare vinkel på hållbarhet då vi tar till vara på den näring och energi som finns att tillgå här och nu istället för att mat ska produceras på platser långt bort geografiskt sett.
För oss är inte enbart den ekologiska hållbarheten viktig utan även de sociala och ekonomiska aspekterna är av stor vikt. Att arbeta nära sina kunder och förklara mervärdet med produkten innebär att det är lättare att sätta ett högre pris på produkten som ger verksamheten mer ekonomisk stabilitet.
Att arbeta med en lokal marknad med nära kundkontakt innebär också en känsla av meningsfullhet där vi är med och bidrar till en levande landsbygd med meningsfulla arbetsuppgifter. Samarbetet mellan flera lokala producenter ger en känsla av att vi stärker varandra och tillsammans bygger stabila, hållbara och mer meningsfulla verksamheter.