Göteborgs 400-årsjubileum vinner Årets Hållbarhetskliv 2024

Motivering: Årets Hållbarhetskliv 2024 – kommunalt initiativ

” Ett över tio år långt arbete som involverade hundratals aktörer i hela staden kulminerade i århundradets folkfest. Inkludering, jämlikhet och tillgänglighet stod i centrum för firandet av stadens historia och framtid. Göteborgs Stad har visat hur ett jubileum kan användas för att skapa en ännu bättre stad att bo, besöka och verka i.”

Läs mer om nomineringsprocessen

Göteborgs 400-årsjubileum har vunnit Årets Hållbarhetskliv 2024 i kategorin ”Kommunalt initiativ”. Priset delades ut under Turistrådsdagen på Filmstaden Bergakungen torsdagen den 14 november.

Therese Brusberg, chef för destinationsutveckling på Göteborg & Co, tog emot priset.

Jag blir både glad och stolt över det här priset. Det som känns extra fint är att vi har skapat detta under många år genom ett fantastiskt samarbete med alla engagerade jubileumsaktörer inom stad, region, föreningar, akademi och näringsliv – och förstås göteborgarna själva, säger Therese Brusberg, chef för destinationsutveckling på Göteborg & Co.

14 års arbete

Planeringen för Göteborgs 400-årsjubileun började redan 2009, när politikerna formulerade uppdraget. Det operativa arbetet inleddes 2011. Jubileumsåret inföll egentligen 2021, men på grund av pandemin sköts det publika firandet upp till 2023. Detta blev ett år fyllt av festligheter, där höjdpunkten var den stora jubileumsfestivalen i början av juni som lockade 350 000 besök under några härliga försommardagar. Firandet avslutades med ett finalevenemang kring månadsskiftet augusti-september.

Vad låg då bakom projektets framgång? Therese Brusberg lyfter fram inkludering och social hållbarhet som centrala faktorer.

När vi satte igång på allvar 2011 började vi med en idéinsamling som involverade tusentals göteborgare och vi inkluderade också föreningar, akademin och näringslivet med flera. I stället för att politiken skulle sätta visionen är jubileet från grunden byggt utifrån frågan: Hur kan vi göra Göteborg till världens bästa stad? Resultatet summerades i en vision, tre teman och fem övergripande mål, som blev ledstjärna för hela arbetet.

Göteborgarna gick man ur huse vid Jubileumsfestivalen.

Allt var möjligt

Känslan av att ”allt är möjligt” genomsyrade hela projektet menar Therese. Jubileet skulle bygga broar mellan människor och samtidigt vara en unik möjlighet för hållbar stadsutveckling. Ett exempel är jubileumssatsningen Jubileumsbadet i Frihamnen.

Önskan var att kunna bada mitt i stan? Då behöver flera förvaltningar samarbeta på nya sätt, och det var precis vad vi lyckades med tillsammans. På något sätt förkroppsligar hela området i Frihamnen, med Jubileumsparken, den samverkan och drivkraft som präglade hela jubileet. Det är ett konkret exempel på hur hållbarhet kan bli mer än bara ord – det handlar om att gå från visioner till handling.

Jubileumsbadet – ett konkret och bestående minne från 400-årsjubileet.

Ett avstamp för framtiden

Även om själva jubileet nu är avslutat fortsätter arbetet i samma anda. Den långsiktiga utvecklingen av Göteborg som destination går vidare.

Det vi tar med oss är kunskapen om hur olika perspektiv och kompetenser kan samlas kring en gemensam vision och få saker att hända på vägen. Plats- och stadsutvecklingen som jubileet har bidragit till fortsätter att utvecklas på innovativa sätt. Allt för att bidra till en hållbar och attraktiv destination där alla är välkomna, avslutar Therese.