Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Ett kliv i taget

Hanna Anfelter, Reform Travel

Kriserna avlöser varandra och läget känns ovanligt mörkt och tungt just nu, men det är inte läge att ge upp. Den hållbara vägen är den enda vägen framåt. Genom att arbeta med hållbarhetsfrågor är du med och bidrar till ett bättre samhälle, ett kliv i taget.

Klimatkris, elkris, artkris. Livsmedelskris. Det börjar bli svårt att hålla räkningen på alla kriser som pågår just nu. De avlöser varandra i raskt takt och det ska erkännas att även för en inbiten hållbarhetsentusiast kan det vissa dagar kännas rätt hopplöst.

Jag menar, vem har tid att hålla på med hållbarhetsfrågor när ett krig mullrar runt hörnet, när kvinnor kämpar för sin frihet i Iran eller när det kommer rapporter om att familjer inte har råd att sätta mat på bordet till sina barn. I Sverige.

Det är lätt att bli uppgiven, handlingsförlamad och tänka, vad spelar det för roll vad jag gör i det stora hela? Och inte minst, är det försvarbart att syssla med så lättsamma frågor som resor och upplevelser när världen omkring oss brinner?

Men det är det som är det fina i det hela. Globalt sett är turismen världens tredje största ekonomi. Nationellt är besöksnäringen framtiden. Hållbarhet en megatrend. Turism och resor är inte frikopplat från samhället utan tvärtom, allt hänger ihop!

Att arbeta med hållbar turismutveckling är att vara med och bidra till en positiv samhällsförändring. Ett kliv i taget. Och ju fler vi är, desto större effekt, där allt börjar med dig själv. Var och en måste ställa sig frågan, väljer jag att vara en del av lösningen eller fortsätta att bidra till problemen?

Vad innebär det rent konkret? Hållbarhet kan ibland kännas luddigt och många upplever att det är svårt att veta var de ska börja, men det viktigaste är att just bara börja. Någonstans. Inte vänta tills alla bitar är på plats. Hållbarhet och hållbarhetsarbetet är en process. Det vill säga det, finns inget slut. Bara en början och allt handlar om en ständig förbättring.

Ta ut en riktning och sätt upp mål. Plocka de lågt hängande frukterna först. Byt till energisnåla lampor. Plocka bort engångsartiklar. Inför köttfria dagar på menyn. Städa med kemikaliefria produkter. Bjud in till skräpplockardagar. Engagera och involvera er personal. Utse en hållbarhetsansvarig som”äger” frågan och ser till att ni styr i rätt riktning. Mät, utvärdera och börja om. Berätta vad ni gör för era kunder och samarbetspartner.

För glöm inte, du är inte ensam. Det är många som bryr sig och som kämpar på. Och det spelar roll. För varje kliv i rätt riktning är viktig. Hållbarhet, hållbart resande och hållbar turismutveckling är framtiden.

Hanna Anfelter