Wrågården vinner Årets Hållbarhetskliv 2022

Vinnarmotivering: Årets Hållbarhetskliv 2022

”Wrågården är ett föredöme och en inspiration för andra småföretagare i området genom att ständigt utveckla verksamheten och på riktigt arbeta med hållbarhet i alla dimensioner. Med både gästernas och medarbetarnas bästa i fokus utvecklas ständigt nya verksamhetsgrenar som bidrar till att skapa ett robust och mångfacetterat besöksnäringsföretag.”

Läs mer om nomineringsprocessen

Årets Hållbarhetskliv 2022 i kategorin ”Besöksnäringsverksamhet” går till Wrågården i Falköping. Priset delades ut i samband med Turistrådsdagen på biograf Bergakungen i Göteborg den 10 november.

Turistrådets vd Fredrik Lindén (t.v) och vice vd Marie Linde (t.h) delade ut Årets Hållbarhetskliv till Maria Lund och Henrik Alexandersson från Wrågården.

Årets Hållbarhetskliv går till ett kommunalt initiativ och en besöksnäringsverksamhet som på ett förtjänstfullt sätt har anammat tankarna bakom Hållbarhetsklivets fyra grundprinciper (Så lite onödig miljöpåverkan som möjligt, Bra för både boende och besökare, Fler besökare när och där det inte är fullt och Fler heltidsjobb och mer robusta verksamheter). Varje år nomineras fyra kandidater från fyra olika kommunalförbundsområden (Boråsregionen, Fyrbodal, Göteborgsregionen och Skaraborg) i varje kategori. I år blev det alltså Wrågården i Falköping, som tog hem segern.

Det är jättestort att få ta emot det här priset. Hållbarhet är verkligen något vi vill förknippas med, och som vi har jobbat med i många år. Vi har haft en lång uppbyggnadsprocess i vår verksamhet och har börjat med att göra saker från grunden – det känns skönt att det lönar sig, säger Henrik Alexandersson, som driver lantbruket Wrågården i femte generationen.

Wrågården är alltså ursprungligen ett traditionellt familjejordbruk som under Henrik Alexanderssons ledning utökat verksamheten till att omfatta en rad olika aktiviteter: Restaurang, älgpark, älghotell, bisonuppfödning, fotbollsgolf, padel, öl- och whiskeyprovning, konferens, gårdsbutik, café och mycket mer. Ända sedan han tog över för 22 år sedan har han haft fokus på att få till en hållbar verksamhet – inte minst ur ett personalperspektiv.

Idag är vi nio personer här som fastanställda året runt. Det har varit fokus från vår sida att kunna utveckla våra aktiviteter till att omfatta andra säsonger än högsäsong för att på så sätt få en drägligare tillvaro för vår personal. Förr var det svårt att få till hållbarhet i längden – vi tjänade mer pengar under sommar- och julsäsongerna – sedan fick överskottet därifrån täcka underskotten de dåliga månaderna. Det blir väldigt tufft att arbeta så i längden, så därför känns det jättebra att ha kunnat hitta en lösning där vår personal trivs och brinner för det dom gör, säger Henrik.

Wrågården drivs ekologiskt. Allt kött som produceras på gården föds upp ekologiskt, och allt som serveras i restaurangerna är svenskt. Även djurfodret är ekologiskt. Henrik Alexandersson menar att det är viktigt att gynna de svenska bönderna.  Dessutom levererar man 200 luncher varje dag till privata förskolor i närområdet.

Vi bjuder hit förskolorna vi levererar till en gång varje år – då får alla barnen en guidad tur och får veta var maten de äter under året kommer ifrån. Jag tycker det är viktigt att utbilda den yngre generationen kring vad som är bra mat, säger Henrik Alexandersson.

Vinnarmotivering: Årets Hållbarhetskliv 2022

”Wrågården är ett föredöme och en inspiration för andra småföretagare i området genom att ständigt utveckla verksamheten och på riktigt arbeta med hållbarhet i alla dimensioner. Med både gästernas och medarbetarnas bästa i fokus utvecklas ständigt nya verksamhetsgrenar som bidrar till att skapa ett robust och mångfacetterat besöksnäringsföretag.”

Läs mer om nomineringsprocessen