Skärgårdsidyllen Kayak & Outdoor

Vi arbetar aktivt för att påverka miljön så lite som möjligt. När det gäller våra paddlingsaktiviteter, försöker vi begränsa antalet deltagare till cirka 12 personer för att undvika onödigt slitage på naturen. Våra guidade turer och kurser begränsar sig ofta till 3-4 timmar, vilket gör att våra gäster kan gå på toaletten innan vi paddlar ut och oftast inte behöver göra åverkan genom toalettbesök i naturen. Genom initiativet Hållbar skärgård har vi även uppfört en solcellsdriven friluftstoalett på den ön som vi besöker mest i vårt närområde. Denna ö är också en mycket populär ö för att bada, tälta över natten och används flitigt även av andra företag, friluftsorganisationer och privatpersoner.

Vi använder oss inte av rinnande vatten i vårt kajakcenter, utan gör rent kajakerna, paddelbrädorna och tillbehören med regnvatten. Vi har endast ett eluttag genom förlängningssladd som vi kan använda för mobilladdning och VHF-er. Vi har alltså inga lampor och elektroniska bekvämligheter. Vi har en etanolbil privat på fyra personer och ingen företagsbil, vilket gör att vi undviker okynnesresor. Istället använder vi oss av företagscyklar. Det finns också en egen biodling hos oss, vilket bidrar till en positiv miljöpåverkan, då det finns ont om pollinerare.

Vi erbjuder simskola i havet för boende och besökare ett mycket uppskattat inslag, Att kunna simma är även en grundläggande förutsättning för att kunna hyra kajak. Grundpelaren med denna är att simskolelärarna reser till barnen istället för tvärtom. På så vis minskar vi antalet onödiga resor för deltagarna under de 10 dagarna kursen fortlöper. Enligt samma princip öppnar vi sommartid upp kajakfilialer på Ekenäs, Sydkoster och Rossö Hamncafé. Våra guider kan då resa till dessa ställen för att hålla sina turer och på så vis minska antalet onödiga resor.

När det gäller att göra vår verksamhet så bra som möjligt både för boende och besökare vill vi tipsa om våra initiativ Hållbar skärgård och Strandstädardag, samt faddersystemet Världens vackraste skärgård. Dessa initiativ vänder sig till lokalsambundet och våra gäster, och uppskattas och är till gagn för alla.  Vi ordnar även paddlingar för grundskolan, folkhögskolan och samhällsföreningarna. Dessutom har vi bidragit med presentkort till lokala välgörenhetsorganisationer.

Skärgårdsidyllen har öppet året runt och erbjuder säsongs pecifika aktiviteter med lokala råvaror och leverantörer. Vi rekommenderar alltid aktivitet/boende innan och efter att gästen varit hos oss för att på så vis skapa en större upplevelse för besökaren och förlänga vistelsen i området. Under vintern driver vi simskola för de yngsta 3 månader – 5 år med många deltagare från Norge.

Vi anställer simskolelärare, samarbetar med andra företag och tar in guider vid behov. Vår första målsättning med företaget var att skapa två heltidstjänster på årsbasis och dit har vi nått.

Nästa Föregående

Utforska fler initiativ