Lokala råvaror

När det kommer till mat och dryck jobbar vi med råvaror efter säsong samt nästan uteslutande lokala odlare och producenter. Eftersom vi är belägna på västkusten på Smögenbryggan med havet utanför har vi en matmeny som till stor del består utav fisk och skaldjur som fiskas dagligen av de lokala fiskarna. Vi odlar själva grönsaker på Klevs Gård i Bovallstrand. Vi är dessutom i uppstartsfasen av en egen tångodling utanför Fjällbacka. För varje meter tång som odlas suger tången upp kväve ur havet och renar därmed havet. Tången skördas en gång per år och används sedan i våra restauranger. Bondens skafferi tillhandahåller råvaror från djurriket och alkoholfria hantverksdrycker. Vårt kaffe och te kommer från Bergstrands Kafferosteri som ligger på Ringön i Göteborg. Vattnet som serveras till gästerna kommer från lokala brunnar men filtreras och kyls ned på plats i restaurangen genom ett system från vattenkonceptet Thoreau. Systemet ger oss också möjligheten att tillsätta kolsyra till vattnet för att inte behöva köpa in kolsyrat vatten till restaurangen.

Mycket av vår öl kommer från lokala bryggerier på Smögen och i Göteborg. Fatölen köper vi utav Carlsberg som också jobbar mot Agenda 2030 med ett hållbarhetsprogram som de valt att kalla ”Together Towards ZERO”. Detta har dels inneburit att vi bytt ut våra fatölssystem till fat med längre hållbarhet vilket i sin tur har lett till att vi kan beställa större partier fat per beställning. Detta betyder minskat antal transporttillfällen samt minskat svinn under för- och eftersäsong då inte säljer lika stor volym fatöl. Vi vill undvika långa transporter och försöker därför se till att vinerna på vår vinlista mestadels kommer från Europa. Samtliga viner är från producenter som arbetar ekologiskt och till viss del även biodynamiskt. Alla vinproducenter är dock inte ekologiskt eller biodynamiskt certifierade då det är kostsamt både ekonomiskt och tidsmässigt.

Det viktiga för oss är att veta att alla vi köper våra råvaror och produkter av jobbar hållbart. Ekologiskt innebär också längre hållbarhet vilket är positivt både ekonomiskt och miljömässigt. Att arbeta med lokala livsmedel innebär dels minskade transporter men också att vi värnar om våra grannar. Vi är stolta över vad västkusten har att erbjuda och vill visa upp detta. Västergården är en butik och verkstad i Majorna i Göteborg som tillverkar porslin av keramik efter önskemål. Härifrån köper vi i princip allt porslin till restaurangen. Skulle något gå sönder lämnar man in det för att få det lagat.

Nästa Föregående

Utforska fler initiativ