Kongelfs Gästgifveri

På Kongelfs Gästgifveri bakar vårt eget bröd – och  det ska vara dagsfärskt! Bröd som eventuellt blir kvar från gårdagen används till frukostskorpor som serveras dagen efter eller säljs i påse till gästen att ta med hem. Vi gör bull- och bröddegarna dagen innan och kalljäser över natten. Sen tar vi fram så många som går åt och behöver sällan slänga överblivet. Ofta får vi aktivt baka upp bröd för att spara för att kunna göra skorpor numera.

Vi bakar även alla våra kakor själv. De kakor som börjar bli lite torra maler vi ner och gör praliner på. Pralinerna håller i ett par veckor (om de mot förmodan blir kvar så länge). Skulle vi få praliner över ger vi bort dem till kaffet när våra stammisar kommer.

Rester från frukostfat med frukt används till smoothies som serveras i kaféet under dagen. Dessa åtgärder har gjort att vårt svinn (och därmed onödiga råvarukostnader) har minskat rejält!

Vi väljer också ofta bort onödiga ingredienser (vi jobbar junkfritt och vårt mål är att aldrig tillsätta något som inte har en nödvändig funktion/betydelse, framförallt inget som är dåligt för kroppen eller miljön).

Vi säger inte att vi är ekologiska, KRAV-märkta etc, men enligt definition är vi både och. Dock vill vi kunna välja fritt mellan dessa kategorier. Vi väljer alltid lokalproducerat först om det går att få tag i råvaror till en rimlig inköpskostnad. Ibland väljer vi ekologiskt och ibland svenskt. Det beror helt på vilken råvara det gäller eftersom en svensk morot alltid är bättre en ekologisk från Egypten. Vi väljer med omsorg och våra kunder litar på oss!

Vi gör eget sköljmedel av vatten, ättika och aromaoljor. Det är billigare och har mindre påverkan på miljön. Vi byter inte handdukar per automatik utan gästen får be om det. Vi har inga engångsartiklar för schampo/duschcreme utan har stora behållare i duscharna. Vi har satt upp väggfasta behållare för handsprit i stället för att dela ut engångsservetter. Vi har skyltar framme som uppmanar gäster att hjälpa oss att undvika svinn. Vi ber alla gäster spara på vatten och el.

Vi uppmanar alla besökare om att resa kollektivt in till Göteborg istället för att åka in med bil. Vi ligger 500 m från Göteborgsgränsen och det smidigt att ta bussen in till stan. Vi försöker samordna inköp och åker inte och handlar i onödan.

Vi bytte elleverantör nyligen och valde en ”grön” leverantör. Vi kräver epostfakturor från alla våra leverantörer och skickar endast digitala fakturor själva. Vi pratar mycket om vad vi gör i sociala medier för att skapa medvetenhet.

Nästa projekt är att kontakta kommunen för att få ordning på sortering av avfall på campingen och att köket kan sortera matavfall! Vi ska också börja odla krasse med mera i våra fönster så att vi slipper köpa det i affären.

Nästa Föregående

Utforska fler initiativ