Kastor Boat Trips

På våra öar har människor bott sedan bronsåldern. Fiskat, brukat jorden och byggt upp ett näringsliv och ett gott samhälle att leva i hela året. Det finns gott om spår från gamla tider men spår från negativ miljöpåverkan är däremot svårt att hitta på våra öar. När vi tar med oss besökare ut i vår fina skärgård har vi alltid det perspektivet med oss. Här vill vi arbeta under lång tid och denna miljö vill vi bevara. Vi har valt att använda gamla hållbara lokalt byggda båtar med små tvåcylindriga bränslesnåla motorer och vi kör varsamt. Minimal båtskam alltså. När vi fiskar tar vi inte upp mer än vi behöver ur havet och efter fisketuren vill vi att våra gäster ska få äta det man har fångat. Tillagat alldeles i närheten.

Dykarklubben på ön, Divers Against Ghost Nets, hjälper oss att hitta våra redskap på havets botten om vi förlorar en tina. Det undviker onödigt lidande för skaldjur som letat sej in i spökredskap och fångsten kan istället hamna i rätt redskap. Annelie Pompe, världsmästare i fridykning och öbo, är ambassadör för vårt hållbarhetsarbete på Hönö. 

Bohuslän har en kust som är unik i världen och besöksnäringen är en bransch som gör det möjligt att både bo och arbeta på öarna. Vår natur och våra resurser är exklusiva och vi kan fokusera på kvalitet framför kvantitet. Vi ser att just det också lockar våra besökare. Bohuslän kommer aldrig att bli som Gran Canaria.

Om du vill vara optimalt klimatsmart kan du använda klimatberäknaren.

Juli och augusti månad har vi våra toppar i besök och vi önskar inte höja dessa ytterligare. Sedan många år tillbaka arbetar vi hårt med att förlänga de säsonger vi har och även att öppna nya. Varje år ser vi resultat av detta arbete. Vårsäsongen startar lite tidigare för varje år och sensommaren flyter ihop med hösten. Sedan 2019 har vi öppet hela året och kör båtturer i liten skala hela vintern.

Vårt företag är litet och har inte många anställda. Så ser det ut också i många i vår bransch. Men precis som en liten humla befruktar många blommor spiller vår verksamhet över på många andra företag. I första hand inriktar vi oss på att erbjuda upplevelser i paket med båtaktivitet, måltid och hotell. Varje litet företag i vår hamn skapar reseanledningar och på så sätt växer verksamheter och fler medarbetare behöver anställas eller fler företag startas.

Nästa Föregående

Utforska fler initiativ