Mat och råvaror

Gunnebo Kaffehus och Krog samt Bageri ligger unikt mitt i den grönskande köksträdgården. En del i Gunnebos hållbarhetsarbete är att hålla menyerna öppna för förändringar. Kök och bageri skapar sina menyer utifrån vad Gunnebos trädgårdsmästare dagligen kommer in med. Menyerna skapas också utifrån vad de lokala ekologiska producenterna kan leverera i säsong. Det är viktigt för oss att samarbeta med producenter som delar våra idéer om att bra mat produceras ekologiskt. Samarbetet med trädgårdsmästarna innebär också att vi hela tiden utvecklar nya sätt att ta hand om örter, kryddor och grönsaker. Vad kan vi exempelvis laga av rotsellerins alla delar?

I bageriet använder vi kulturspannmål i allt vi bakar, från kardemummabullen till levainbrödet. Kulturspannmål är ursprungliga spannmålssorter och de har en bred genetisk bas. Detta är mycket bra ur ett hållbarhetsperspektiv, då kulturspannmålen har lättare för att anpassa sig till förändringar i klimat och odlingslandskap. Den genetiska variationen gör också att det är svårt för yttre påverkan att slå ut hela skörden. På Gunnebo använder vi följande mjölsorter: Lantvete, Dinkel, Emmer och Svedjeråg.

I alla verksamhetens delar strävar vi efter att ta tillvara på allt och skapa nya spännande smaker och produkter som genererar till minimalt matsvinn. Till exempel mals överblivna kanelbullar till mjöl och blir nya knapriga kanelbullesnittar. Blir det något trots allt över så väljer vi att antingen kompostera det i vår trädgårdskompost eller lämna det till den kommunala biogasanläggningen.

Gunnebo Kaffehus och Krog är medlem i Hållbara restauranger och Smaka på Västsverige.

I Gunnebo butik finns ekologiskt sortiment både vad gäller livsmedel, textilier och plantor. Butiken säljer även produkter med märkningar som Fairtrade och giftfria leksaker.

Nästa Föregående

Utforska fler initiativ