Gunnebo Slott & Trädgårdar

Gunnebo Kaffehus och Krog samt Bageri ligger unikt mitt i den grönskande köksträdgården. Kök och bageri skapar sina menyer utifrån vad Gunnebos trädgårdsmästare dagligen kommer in med. Menyerna skapas även utifrån vad de lokala ekologiska producenterna kan leverera i säsong. Det är viktigt för oss att samarbeta med producenter som delar våra idéer om att bra mat produceras ekologiskt.

2012 KRAV-certifierades verksamheten som idag innehar KRAVs högsta nivå, det vill säga över 90% av råvarorna är ekologiska. En del i Gunnebos hållbarhetsarbete är att hålla menyerna öppna för förändringar. Årstidens råvaror avgör vad som hamnar på gästens tallrik. Av denna anledning vet vi kort inpå vad som kommer stå på menyn och därför kan den komma att ändras under veckans gång. Samarbetet med trädgårdsmästarna innebär också att vi hela tiden utvecklar nya sätt att ta hand om örter, kryddor och grönsaker. Vad kan vi exempelvis laga av rotsellerins alla delar?

I bageriet använder vi kulturspannmål i allt vi bakar, från kardemummabullen till levainbrödet. Kulturspannmål är ursprungliga spannmålssorter och de har en bred genetisk bas. Detta är mycket bra ur ett hållbarhetsperspektiv, då kulturspannmålen har lättare för att anpassa sig till förändringar i klimat och odlingslandskap. Den genetiska variationen gör också att det är svårt för yttre påverkan att slå ut hela skörden. På Gunnebo använder vi följande mjölsorter: Lantvete, Dinkel, Emmer och Svedjeråg.

I alla verksamhetens delar strävar vi efter att ta tillvara på allt och skapa nya spännande smaker och produkter som genererar till minimalt matsvinn. Tex överblivna kanelbullar mals till mjöl och blir nya knapriga kanelbullesnittar. Blir det något trots allt över så väljer vi att antingen kompostera det i vår trädgårdskompost eller lämna det till den kommunala biogasanläggningen.

Gunnebo Kaffehus och Krog är medlem i Hållbara restauranger och Smaka på Västsverige.

I våra KRAV-certifierade odlingar pågår ett evigt ekologiskt kretslopp. Vi odlar ekologiska grödor och gamla kulturarvssorter och strävar efter mångfald, både vad gäller annuella grönsaker och perenna örter. Gröngödsling finns alltid med i vår växtföljd och vi använder fånggrödor för att inte laka ut våra jordar. Våra odlingsbäddar bearbetas varsamt efter behov, och vi tillför primärt stallgödsel och egen kompost anpassat efter vad som ska odlas. Behöver vi kompletterande näring är denna KRAV-godkänd. När vi slår vårt gräs hamnar klippet som täckmaterial på odlingsbäddar som behöver det. Vi odlar nektar- och pollenfyllda blommor för att locka många nyttodjur och bidra till mångfalden i trädgårdarna. Då får vi hjälp med pollinering och bekämpning av skadedjur. Är det ändå så att vi behöver en extra insats mot vissa skadedjur eller svampar använder vi oss av biologisk bekämpning. På hösten hamnar växtmaterial direkt i bäddarna eller i våra komposter, och så nästa vår, är det dags att med varsam hand forma jorden igen.

Nästa Föregående

Utforska fler initiativ