Glasets Hus

”Det är varken svårt eller tråkigt att leva mer hållbart”

Vid Limmareds Glasbruk, som är Sveriges äldsta igångvarande i sitt slag, ligger Glasets Hus. Här finns såväl en utställning som spänner från 1700-talet och fram till dagens Absolut Vodka-flaskor, som hytta, glasblåsning, café och restaurang, konferensmöjligheter och massor av andra aktiviteter.

Glasets Hus ligger utmärkt lokaliserat ur hållbarhetssynpunkt. Anläggningen ligger alldeles intill järnvägen, och är också resecenter med tåg- och busstrafik via Kust till kust-banan. Vi har ett sedan länge etablerat samarbete med vår lokala ICA-butik, som vi till exempel flera gånger i veckan levererar egentillverkade baguetter och frallor med olika hemmagjorda fyllningar till. Försäljning till kunder utöver våra egna öppettider. Nyligen har också ett projekt startats upp där vi vill kunna leverera överbliven mat från dagens lunch, som butiken sedan ska sälja på eftermiddagen/kvällen.

Vi har också investerat 6 miljoner kronor i en aktivitetspark för barn, som är till stor glädje både för besökare och boende i kommunen. Hösten 2020 invigdes även en padelbana utomhus som blev en populär aktivitetsform på orten.

Glasets Hus är också aktiva inom integrationsarbetet i vårt samarbete med myndigheter. Vi erbjuder platser för praktik och arbetsträning. Investeringen i aktivitetsparken baseras på integrationssträvande.

Vi har sedan vintern 20/21 möjlighet till att ladda två stycken elbilar på vår parkering. Detta är i samarbete mellan Tranemo kommun och E-on drive. Eldrivna fordon kommer av allt att döma att vara en viktig del av framtidens transportsystem. En arbetsplats som erbjuder laddning för sin personal blir en attraktivare arbetsplats och ett besöksmål blir på samma sätt ett attraktivare besöksmål.

Återbruk och ”gamla” saker är något som vi jobbar efter där det går i verksamheten. Vi köper vårt porslin och möbler från Limmareds alla second hand-butiker (ett mecka för intresserade då vi har hela 14 butiker på orten) på så sätt får vi ett udda utbud som passar verksamheten. Till exempel köper vi in arbetskläder från bland annat Sellpy. Genom att handla second hand och ge kläder och prylar längre liv sparar planeten både vatten och koldioxid jämfört med att handla nytt.

Som en följd av Corona-krisen har vi under våren 2020 också direktsänt från glashyttan – något som har överträffat alla våra förväntningar. Runt 10’000 personer har sett våra sändningar och det har varit tittare från 10 länder. En ABSOLUT fullträff i vår marknadsföring!

Nästa Föregående

Utforska fler initiativ