Cirkulär ekonomi

Cirkulär ekonomi går hand i hand med hållbarhet och är gynnsamt både för restaurangen och miljön. Därför har Skärets krog valt att tillämpa cirkulär ekonomi till vår verksamhet.
Lokalproducerade råvaror innefattar råvaror som föds upp, odlar, produceras och bearbetas i vår närhet. En lyckosam konsekvens av detta är de säregna lokala smakegenskaperna man får från råvarorna. Jord, vatten, vind och geografiskt läge påverkar råvarorna och skapar en igenkänningsfaktor hos våra gäster. Västkusten är också kända för att ha den bästa fisken och de bästa skaldjuren och lockar gäster inte bara från hela landet utan också internationellt. Våra lokala och regionala råvaror efterlever på så vid den cirkulära ekonomins principer. Som tidigare nämnts så odlar vi själva grönsaker på Klevs Gård samt har startat en tångodling som dessutom renar havet. Detta innebär både ett mer hållbart tänk då det är mer skonsamt mot miljön och djurlivet.

Vår ambition är också att i största möjliga mån använda så mycket som möjligt av våra råvaror. Eftersom vi har en relativt bred verksamhet samt en systerrestaurang ett stenkast bort ser vi till att ta tillvara på varandras matsvinn. Örter torkas och mixas till salt eller görs oljor på. Rester från svamp kan användas för att göra soja på. Rester från skaldjur kan användas för att koka buljong till vår fisk- och skaldjursgryta. Ben och märg från oxdjur kokas också till buljong för att användas till såser. Bröd och bakverk som blir över från bageriet säljs till billigare peng dagen efter i cafét. Nästa steg är att se över möjligheten att skänka överblivna bröd och bullar till skolor och vårdhem för att värna om vår lokalbefolkning.

Nästa Föregående

Utforska fler initiativ