Skara kommun
Bokäventyret Skara
Bokäventyret är en lek- och lärutställning för hela familjen! Upptäck bokens historia med hjälp av pyssel och lek, från berättandet runt den sprakande elden, via runstenar, boktryckarkonst, skola från förr och barnlitteratur genom tiden. Bokäventyret har många rum och vrår som inbjuder till lek och rollspel. Med inspiration från Junibacken i Stockholm och Alfons Åbergs Kulturhus i Göteborg har vi skapat en generationsöverskridande mötesplats där barn och unga får lära sig mer om skrift- och bokhistoria.
Att uppleva kultur genom att känna, röra och dofta väcker barnens nyfikenhet och upptäckarglädje. Här kan både barn och vuxna uppleva saker tillsammans och vandra genom spännande tidsepoker för en inblick i såväl medeltiden som jugendåren, då Elsa Beskow skapade sina klassiska sagor. Eller för en tripp till proggens glada 1970-tal.
Vår tusen år gamla stad Skara vilar på en kulturhistoria där boken tidigt kom in i bilden. Här i Gamla biblioteket, i hjärtat av Skara, gömmer sig Sveriges äldsta bok som är över 850 år och andra unika bokskatter. Nu fyller vi 420 kvadratmeter med liv och lekande lärande för hela familjen. Vi vill vara ett kreativt kulturhus för alla, oavsett språk, ursprung eller funktionsförmåga. Här finns något för alla åldrar från små barn till vuxna. De vuxna kan uppleva huset tillsammans med barnen, bläddra i en bok, ta en liten fika, forska eller besöka det vackra 1800-talsbiblioteket på andra våningen.
Bokäventyret är en läsfrämjande satsning och Sveriges första permanenta lek- och lärutställning med fokus på bokens historia. Värd för Bokäventyret är Skara kommun med ekonomisk stöttning från Statens Kulturråd och Sparbanksstiftelsen Skaraborg.
Skara kommun
Skara kommun har investerat i en separat gång- och cykelväg mellan Skara och Varnhem som invigdes under 2019. Under samma år sattes även tre nya laddstationer för elbilar upp i Skara tätort, samt ytterligare en vid Varnhem.
Besöksmålen Varnhem och Läckö Slott kommer vid två tillfällen under 2020 (ett i maj och ett i september) att erbjuda chartrade bussturer mellan destinationerna
Platåbergens Geopark
Platåbergens Geopark är Sveriges första ansökande Unesco Globala Geopark. Som en del av ett globalt nätverk under Unesco jobbar vi tätt med uppföljning av Agenda 2030 genom flera initiativ. En av geoparkernas huvuduppgifter är att jobba med det som på engelska kallas ”geoconservation”, det vill säga bevarande av det geologiska arvet. Vi jobbar även med hållbarhet ur flera aspekter – inte minst inom besöksnäringen.
Ett initiativ är att vi, med inspiration av Islands turistorganisation Inspired by Iceland, tagit fram en pamflett för platåbergslandskapet som heter ”Ett stensäkert löfte”.
Vi har även en egen hållbarhetsstrategi, som ni kan läsa mer om på vår hemsida: https://www.platabergensgeopark.se/hallbarhetsstrategi/