Rydals Museum

Rydals museum är inrymt i en spinnerifastighet från 1850-talet. Maskinparken finns till stora delar kvar. Produktionen demonstreras och garnet säljs i museets butik. Museet är öppet hela året.

Rydal har varit en av pilotplatserna i EU-projektet BeCultour, som avslutats 2024. Projektets mål att nå en innovativ och hållbar utveckling beyond cultural tourism har gett resultat på flera områden. Tillsammans med näringslivet i Marks kommun har cykelpaket kopplat till bygdens natur- och kulturarv utvecklats. Flera vandringsleder finns i omgivningarna. Ett arbete för att utöka kollektivtrafiken pågår.

Våra besökare spenderar 1-3 timmar i Rydal. De kan förutom att se utställningarna besöka Hantverksbutiken Akleja, följa den skyltade historiska promenadslingan, fika på Aklejas kafé eller att inta en måltid på Rydals Herrgård mitt emot museet.

Museets ateljé är en plats för många olika grupper och verksamheter. Målet är att arbeta hållbart socialt, ekonomiskt och miljömässigt. Det mesta av materialet är återbruk och skänkt. Utomstående kan hyra ateljén för en låg summa och verksamheter internt inom kommunen samt verksamheter för barn och ungdomar kan använda ateljén gratis. I flera år har aktiviteter för personer med funktionsvariationer erbjudits. Likaså för ungdomar som läser på programmet för språkintroduktion för nykomna eller personer som söker inspirerande gemenskap för skapande.

Rydals museums programutbud och medverkan i projekt har ofta inslag av samhällsfrågor kopplade till klimat och miljö eller social hållbarhet. Årligen arrangeras Nycirkusfestival Rydal med mångfalds- och hållbarhetsperspektivet som centrala ingredienser.

Under vintermånaderna visas Lysande fönster i Rydal. Flera av spinneriets fönster smyckas med kreativa och konstnärliga installationer som tänds och öppnas som en adventskalender. Installationerna ses utifrån och är tillgängliga även när museet är stängt. Lysande fönster i Rydal är inkluderande, då alla får delta och ingen jurybedömning sker. Adventskalendern är inspirerad av Saltaire i England och sker i samarbete med deras Living Advent Calendar.

Arbetet i BeCultour har skett i nära samarbete med boende på orten och lokalt näringsliv. Sysselsättningsgraden på orten har ökat och tillsammans med verksamheter i den nära omgivningen har platsens attraktivitet ökat och nya verksamheter etablerats. Flera aktörer samarbetar för att nå långsiktiga effekterna med hållbarhet i fokus.

Källsortering av sopor görs, men inte bara vardagssopor, utan även restprodukter och material från utställningsverksamhet, vilket innan det slängs, återanvänds.

Nästa Föregående

Utforska fler aktörer