Destination Läckö-Kinnekulle
SMaRT-projeket
Sedan förra året leder Destination Läckö-Kinnekulle SMaRT-projektet, ett EU- Interregprojekt där kommuner i Västra Skaraborg, tillsammans med partners i Varberg och Nordjylland, testar olika sätt att resa hållbart.
Vara kommun är tillsammans med Bjertorp Slott, Lumber & Karle och Vara Konserthus involverade i projektet. Att resa hållbart, i det här fallet med lägre koldioxidutsläpp, är ofta enklare i städer än på landsbygden. I tätbebyggda områden finns tillgången till kollektivtrafik på ett helt annat sätt än vad den gör på landsbygden där avstånden är längre och människorna färre. SMaRT står för Sustainable Mobility for Rural and Urban Transport och handlar kort och gott om att hitta sätt att flexibelt ta sig runt på ett miljövänligt sätt även i glesare geografier.
Destination Läckö-Kinnekulle
Destination Läckö-Kinnekulle är en del av UNESCOS utnämnda modellområden för hållbar utveckling, Biosfärområdet Vänerskärgården med Kinnekulle. Detta innebär att vi har i uppdrag att tillsammans med våra lokala besöksnäringsföretag ständigt arbeta för att skapa kvalitativa värden för en hållbar destination värd att bo, verka i och besöka – både nu och i framtiden.
Vi har en fantastisk bygd att värna om. Här finns allt från kulturhistoriska byggnader som stått på samma plats i 1000 år till Sveriges största sjö Vänern som är en källa till liv. Vi har den varierade naturen, med oändliga möjligheter till såväl aktiviteter som vila. Våra unika råvaror från lokala odlare tas kärleksfullt omhand av välrenommerade krögare. Här finns också spännande konst och design. Det personliga bemötandet och den härliga atmosfären lockar varje år hundratusentals besökare till vårt område. Detta är vi rädda om, för att destinationen fortsatt ska vara denna härliga plats att besöka jobbar vi med en rad utvecklingsinsatser som exempelvis:
Biosfärområdet Vänerskärgården med Kinnekulle
Utnämningen av UNESCO innebär att vi verkar vi för att besökare ska uppleva landskapet på ett hållbart sätt genom exempelvis vandring eller cykling utmed Biosfärleden som sträcker sig genom hela biosfärområdet eller paddling längs Vänerkusten.
SMaRT – Sustainable Mobility Rural Tourism
Projektets målsättning är att utveckla innovativa lösningar på ”Last mile-problematiken”. I Skaraborg finns hundratals besöksmål och besöksföretagare etablerade på landsbygden, som idag inte nås utan egen bil. Målsättningen är att med utgångspunkt från kollektivtrafiknaven skapa kombinationslösningar som kan bli en modell för hållbart resande på landsbygden.
Infrastruktur för hållbar turism på Kinnekulle
I nära dialog med besöksnäringen och invånarna i kommunen har en handlingsplan tagits fram med infrastrukturella åtgärder som krävs för att skapa hållbart besökande, ett hållbart boende och kunna driva en hållbar besöksnäringsverksamhet inom kommunen.
Hållbara evenemang
Vi har arbetat fram en evenemangstrategi som ligger i linje med kommunens övergripande strategier och som leder mot långsiktiga hållbara mål att bo, leva och verka i kommunen.
Vi är också ansvariga för utvecklingen av ett gemensamt verktyg i Skaraborg för att på ett likvärdigt sätt kunna värdera vilka evenemang vi ska satsa på framöver utifrån både sociala, miljömässiga och ekonomiska infallsvinklar.
Platåbergens Geopark
Platåbergens Geopark är Sveriges första ansökande Unesco Globala Geopark. Som en del av ett globalt nätverk under Unesco jobbar vi tätt med uppföljning av Agenda 2030 genom flera initiativ. En av geoparkernas huvuduppgifter är att jobba med det som på engelska kallas ”geoconservation”, det vill säga bevarande av det geologiska arvet. Vi jobbar även med hållbarhet ur flera aspekter – inte minst inom besöksnäringen.
Ett initiativ är att vi, med inspiration av Islands turistorganisation Inspired by Iceland, tagit fram en pamflett för platåbergslandskapet som heter ”Ett stensäkert löfte”.
Vi har även en egen hållbarhetsstrategi, som ni kan läsa mer om på vår hemsida: https://www.platabergensgeopark.se/hallbarhetsstrategi/